Пощенска марка по повод 175 години от рождението на Христо Ботев бе валидирана в НС

България 05.01.2023 20:28 Снимка: ДНЕС+

Пощенска марка по повод 175 години от рождението на Христо Ботев бе валидирана в НС

В парламента бе валидирана пощенска марка по случай 175 години от рождението на Христо Ботев.

Това е част от поредицата прояви по повод годишнината, с които отдаваме своята почит към поета революционер, на неговото дело, безсмъртния му подвиг, заяви заместник- председателят на НС Никола Минчев. Поколения българи се прекланят пред него и свързват името на Ботев с копнежа за свободата и себеотдаването пред своя народ, със саможертвата, но и творческия гений, поетичното майсторство и плам, изтъкна той. Независимо от епохата и превратностите на времето той е нашата гордост, но и духовна упора,извор на самочувствие, но и мерило за патриотизъм и следване на националния идеал, заяви Минчев.

Той посочи още, че Христо Ботев е сред забележителните личности в световната история, които съчетават героичен живот с огнено слово и излизат извън мащабите на своето време. Според Минчев той ни е оставил завета да пазим нашите ценности, да пазим и отстояваме свободата, да се стремим към равноправие и справедливост. Ботев ни завеща своята чиста любов към отечеството и бащиното огнище и своята вяра в по-доброто бъдеще на нашия народ, да бъдем верни на неговите завети днес означава да бъдем единни в отстояването на националните интереси , каза още заместник-председателят на НС.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски изтъкна, че специално място в алеята на славата на филателията има Христо Ботев. Той е първият български поет и революционер, който излиза на пощенска марка преди повече от 100 години. Наследникът на Христо Ботев Боян Ботев също присъства на събитието.

По-късно от Министерството на транспорта и съобщенията предоставиха повече информация за валидираното днес пощенско-филателното издание. Художник е Емилио Бората. Той е пресъздал паметника на Ботев във Враца и е добавил своя творческа интерпретация на символа на българската сила и борбеност - лъвът.

Министерството е предоставило временно на Народното събрание поредица от посветени на Ботев марки от последните десетилетия. Те ще бъдат изложени в кулоарите на парламента за седмица.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648