Помощта за Украйна, ветото на Радев и Шенген – теми на телефонния разговор на Борисов с Вебер

България 06.12.2023 08:44 Снимка: ДНЕС+

Помощта за Украйна, ветото на Радев и Шенген – теми на телефонния разговор на Борисов с Вебер

„Днес (б.р. - 5 декември 2023 г.) следобед в телефонен разговор запознах председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер с политическата ситуация в страната към настоящия момент“. Това написа на личната си страница във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Подчертах водещата роля на ГЕРБ за оказване на помощ на Украйна и готовността на управляващото мнозинство в парламента да преодолее наложеното от президента Румен Радев вето на решението за предоставяне на бронетранспортьори. Двамата се обединихме около извода, че подкрепата за Украйна от страна на ЕС и демократичната общност ще продължи до постигането ма траен мир“, подчертва той. 

„С Манфред Вебер разговаряхме още за усилията и очакванията на България за присъединяване на страната към Шенген и Еврозоната. От своя страна Вебер подчерта, че ЕНП винаги в подкрепяла страната ни и припомни, че ЕП и ЕК отдавна са констатирали, че България е покрила критериите за членство в Шенген“, пише още Борисов.

Той добавя, че сред останалите теми на разговора са били усилията на ГЕРБ за гарантиране на финансовата и енергийна стабилност на страната.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161