Полицаи ще пазят на местата с много катастрофи, ще следят и за шофьори без книжки

България 13.08.2022 09:16 Снимка: ДНЕС+

Полицаи ще пазят на местата с много катастрофи, ще следят и за шофьори без книжки

Премиерът лично се ангажира с каузата на войната на пътя да се сложи край

Всяко съобщение за катастрофа на пътя ме изпълва с гняв, призна емоционално Гълъб Донев

Полицаи ще патрулират по местата с концентрация на катастрофи. Това е една от мерките срещу увеличилите се пътни инциденти, обсъждани на националното съвещание на МВР, чийто гост бе служебният премиер Гълъб Донев, научи “24 часа” от присъствали.

Целта на мярката е, когато видят катаджиите, шофьорите да не карат толкова рисково в конкретния участък и така да не се стига до катастрофи. Едно от местата, на които ще патрулират, е пътят Русе - Бяла. Полицаи ще бъдат пратени и в участъците, където има много тежкотоварен трафик. Причината е, че в подобни ситуации често шофьорите решават да изпреварят повече от 1 камион и се удрят в идваща в насрещното платно кола. Такъв е пътят край великотърновското с. Поликраище.

Освен засиленото полицейско присъствие друга мярка е масова профилактика на хората, които са били хващани да карат без книжки, както и с отнети. Практиката бе въведена преди 3 седмици със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Целта е да не се допуска подобни нарушители отново да седнат зад волана.

Още по-сериозен ще е и контролът по отношение на тези, които шофират пияни или дрогирани.

Тестването ще е масово, а не само при съмнение за употреба на подобни вещества. Ще се ползват и всички камери за контрол на скоростта. Те са над 250.

Всяко съобщение за катастрофа на пътя ме изпълва с гняв. На войната на пътя може да се сложи край. Финалът зависи от всеки от нас. Заедно сме в това безумие. Настоявам да бъдем нетърпими към всеки, който не спазва правилата за движение и застрашава човешки живот, не скри емоцията си премиерът пред полицаите.

Вътрешният министър Демерджиев обясни, че мерките са част от цялостна стратегия. И добави, че не може да се разчита само на кампании и акции. От МВР са инициирали и среща с всички институции, които имат отношение към пътната безопасност. Тя ще се проведе другата седмица. На нея освен държавни институции като регионалното и транспортното министерство и агенцията за безопасност на движението по пътищата, ще присъстват и неправителствени организации.

На съвещанието от МВР са обсъждали и как да се противодейства на купения и корпоративния вот.

Ще използваме целия натрупан опит от предходните два служебни кабинета, като този път ще изисквам да вложим всички усилия в разкриването на лицата, които стоят зад порочните практики, увери министърът.

По думите му са предприети конкретни действия за подобряване на условията за труд в МВР.

Ще предприемем всичко необходимо да изпълнявате функциите си, ще изискваме резултати. Това е мотото на нашата работа. Ако успеем да се справим със задачата да имаме резултати, доверието на обществото ще се усети по улиците, посочи вътрешният министър, който е и вицепремиер.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648