Политолог: ГЕРБ отправя послание, че ПП не ги превъзхождат морално

България 10.04.2024 11:54 Снимка: ДНЕС+

Политолог: ГЕРБ отправя послание, че ПП не ги превъзхождат морално

Служебният кабинет е такъв, какъвто е предвиден по Конституция, която в тази част промениха съвместно ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Те превърнаха института на служебното правителство във втори вид парламентарно правителство. Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски.

Относно скъсения списък за избор на потенциални служебни премиери анализаторът уточни, че това са хора, избирани от парламента и че разпаднало се мнозинство, което не може да формира правителство, ще бъде "преследвано от изборите, които е правило в миналото – някога в миналото те са избрали човек, който сега ще им стане министър-председател".

В първия момент, в който се тества този нов текст на Конституцията, се вижда колко страшно рискован е той, изтъкна Краевски, като даде пример с "двете враждуващи политически фракции" на доскорошното мнозинство.

"Сами се поставиха в правна ситуация, в която не могат да получат развод. Човек, когото са избрали, докато са били заедно, сега ще бъде министър-председател."

Все още има шанс Конституционният съд да отмени "недомислената промяна в Конституцията", изрази мнение политологът.

Вече сме в предизборна кампания, отбеляза Тончо Краевски в предаването "Преди всички". Скандалните снимки с участието на главния секретар на МВР Живко Коцев той възприема като "реплика към пачките и кюлчетата от 2019-2020 г., когато изтекоха такива снимки на Борисов".

Това е съзнателно нанесен удар по моралната претенция, подчерта Краевски.

"Посланието, от което ГЕРБ имат полза в момента е, че с нищо естетически и морално ПП не ги превъзхождат, а ако там се изравнят, по отношение на управленски опит те ги превъзхождат. Докато отсреща ПП не могат да реагират комуникационно, освен да отричат, и са парализирани в позата на все по-засилващо се самочувствие. Колкото по-изобличени са публично, те реагират нарцистично."

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194