По-евтин газ за ноември предлага „Булгаргаз“

България 28.10.2021 14:27 Снимка: ДНЕС+

По-евтин газ за ноември предлага „Булгаргаз“

БЕХ е купил дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“

Цената на газа за ноември да бъде по-ниска от тази за октомври. Това ще предложи „Булгаргаз“, се разбра от думите на изпълнителния директор на газовото дружество Николай Павлов на заседание в КЕВР, на което беше обсъдено заявлението за цената за следващия месец. Тона означава, че поскъпването на природния газ от 1 ноември няма да е 32%, както първоначално предложи „Булгаргаз“.

За октомври цената на газа у нас е 94,54 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), а в заявлението си от 11 октомври дружеството предложи цена от 124,76 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

По време на общественото обсъждане Николай Павлов заяви, че на 1 ноември ще поискат леко понижение на газа, тъй като  цените на европейските газови пазари в последните няколко дни падат. Той напомни, че в газовата криза компанията е нагнетила в газовото хранилище в Чирен  с 15% повече гориво отколкото миналата година.

Освен това очакваната цена за ноември ще е с над 30% по-ниска от тези на европейските газови пазари. По думите му прогнозите на международните анализатори са през следващите 3 месеца тези цени на газа да се задържат на сегашните нива.

„Има индикации за устойчиво понижение на цените на природния газ“, коментира и председателят на КЕВР Иван Иванов. Той даде за пример изказването на руския президент Владимир Путин, който настоя „Газпром“ да започне запълването на газовите находища в Европа. Освен това немското министерство на икономиката потвърди, че „Северен поток 2“ няма да наруши другите доставки на руски газ.

„С оглед на това очакваме на 1 ноември да вземем решение цената на газа да е по-ниска от тази за октомври“, каза Иванов.

Николай Павлов опроверга твърдения в публичното пространство, че „Булгаргаз“ може, но не внася целите количества от азерския газ. Причината да не се внасят договорените количества е липсата на българо-гръцката газова връзка. Това заявил публично и посланикът на Азебрайджан у нас, каза шефът на газовата компания.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че газът от Азербайджан е с 4 пъти по-ниска цена от тази на руския.

„Сега внасяме 350 млн. куб. м на годишна база, 3 пъти по-малко от количествата по договор“, заяви той.

Окончателното решение за цената на природния газ за ноември ще бъде взето на 1 ноември на закрито заседание.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов пък обяви, че вчера е подписана цесията между „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг за дълга на столичната топлофикация от 121 млн. лв. Той очаква днес превода на парите от БЕХ и така доставките на газ за България ще бъдат гарантирани.

Павлов посочи, че очакват трайно решение, което ще позволи „Топлофикация София“ да заплаща регулярно своите доставки.  /tribune.bg

 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448