Плевен получи апарата за извличане на кръвна плазма, дарен от ГЕРБ

България 30.11.2020 20:05 Снимка: ДНЕС+

Плевен получи апарата за извличане на кръвна плазма, дарен от ГЕРБ

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен получи апарата за извличане на кръвна плазма, дарен от ПП ГЕРБ. Още един такъв апарат ще получи и центърът в Стара Загора. Машините са изработени от лицензирана германска фирма, посочена от българските здравни власти. Закупени са със 173 хил. лв. от партийната субсидия на ГЕРБ по предложение на председателя на партията Бойко Борисов

„Центърът в Плевен обслужва общо 6 области в Северна България. Ето защо наличието на такава апаратура от най-ново поколение именно тук в Плевен ще помогне за спасяването на много човешки животи”, каза областният координатор на ПП ГЕРБ – Плевен Мирослав Петров.

Директорът на Районния център по трансфуционна хематология в Плевен д-р Ани Цочева бе категорична, че благодарение на дарената апаратура и консумативи центърът вече е напълно готов за работа. „Процедурата по извличане на реконвалесцентна плазма трае близо 50 минути. От едно даряване биха могли да бъдат получени 3 стандартни дози, така един дарител ще помогне на трима пациенти, нуждаещи се от такова лечение“, обясни д-р Цочева.

Получената апаратура ще може да се използва и за обучение на студентите в МУ – Плевен, информира проф. Славчо Томов - ректор на висшето учебно заведение.

На трети декември Изпълнителната агенция по лекарствата ще посети Районния център по трансфузионна хематология. Тя ще провери цялото оборудване и готовността на центъра за произвеждане на реконвалесцентна плазма./tribune.bg 

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868