ПГ на ДПС изключи 17 народни представители. Чакъров: Нелегитимно е!

България 11.07.2024 12:02 Снимка: ДНЕС+

ПГ на ДПС изключи 17 народни представители. Чакъров: Нелегитимно е!

С решение взето днес по време на заседание на парламентарната група на ДПС са изключени 17 народни представители. Това стана ясно от съобщение изчетено от председателстващата Народното събрание Росица Кирова.

Сред изключените е и Джевдет Чакъров. От решението става ясно, че са гласували 25 народни представители, като не е имало „против“ или „въздържал се“. Така групата на ДПС пада до четвърта политическа сила в Народното събрание, а ПП-ДБ втора.  

Промяната вече е отразена на сайта на парламента.

Малко преди края на заседанието стана ясно, че депутатът от ДПС Ахмед Вранчев също напуска парламентарната група и става независим депутат. 

Междувременно Младежко ДПС обяви, че застава зад почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица.

„В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия. Решението ни е ДПС без Пеевски!“, се казва още в декларацията.

Чакъров: Изключването на депутати от ПГ на ДПС е нелегитимно

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров излезе с първи коментар, след като бе изключен от парламентарната група на ДПС.

Той заяви, че този акт, на който са свидетели всички, той не е легитимен и не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е под натиск от страх, посочи той пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Подкрепяме обръщанието изцяло на д-р Ахмед Доган, че трябва да върнем демократичните принципи в ДПС, да се преодолее страха и да има нормално функциониране на политическата сила на ДПС", настоява още Чакъров, който е сред изключените от ПГ на ДПС, заедно с още 16 други депутати от Движението. Така общо 20 народни представители в 50-ото Народно събрание вече са независими и не са част от парламентарната група на ДПС.

Чакъров посочи, че след задълбочен анализ с помощта на юристи ще бъде представена позиция.

"Виждате какъв е стилът, виждате какъв подходът, той не е приемлив. Има заплашвани депутати. Към всеки един от нас има отправяни заплахи, но нека всеки си представи позицията", изтъкна още Чакъров.
CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095