Петков: Всичко е наред, няма хаос и криза, не сме затворили вратата пред ДБ

България 10.08.2022 14:39 Снимка: ДНЕС+

Петков: Всичко е наред, няма хаос и криза, не сме затворили вратата пред ДБ

„Офертата е в рамките на рамковия договор, ако България поиска тези танкери предлагащата фирма не може да ги откаже. Единственото нещо което не са направили е да подпишат газовите договори, за да дадат шанс на следващото правителство да подпише“, заяви Кирил Петков пред Нова телевизия. парламент 

Според него, ако служебното правителство е подписало тези договори, то природния газ е щял да бъде с 30 долара под европейския пазар. Хубавото било, че газа идвал директно от най-голямата американска компания и щом той казвал, че може да се направи, значи може.

„Когато от едната страна са задължени да продадат, а от другата не са задължени да купят, това е много добра опция. Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската цена, преноса не може да е повече от 10 евро, независимо от кой взимаш словоте, тоест ние договорихме с 20 евро по-ниска цена. Аз лично бях изненадан, че като се обяви кризисния щаб за нещо много страшно, те не поканиха „Булгаргаз“ и американската компания-доставчик не бяха потърсени“, заяви бившият премиер и уточни, че не може да твърди дали служебното правителство иска да върне „Газпром“, но било риск ако не се заключи „октомврийския и ноемврийския кораб“.

Петков заяви, че никога не е казвал, че доставяния американски газ ще бъде 4 пъти по-евтин, той имал предвид, че ако гръцката връзка работи, то природния газ тогава ще е евтин. „От Гърция са си придвижили хартията, от наша страна акт 15 и акт 16, по тръбата газ вече има“, заяви Кирил Петков.

За твърденията, че купуваме руски газ, но през посредници, Петков реши да цитира Асен Василев, че договора с „Газпром“ не е спрян. „Когато аз отидох да преговарям не съм го правил с посредници на „Газпром“, а с най-голямата газова компания. Пазарите от които „Булгаргаз“ продължи да купува да свободните пазари и видяхте, че газа не спря за никого“, заяви още Петков и уточни, че какво идвало от гръцките доставчици той не може да знае и дали молекулата е руска.

Най-големият страх на Петков бил, че ако отново се върнем към „Газпром“ решат да спрат природния газ. „Както видяхте с петрола не е въпрос на идеология, а въпросът е дали зимно време имаме топла вода или нямаме. Ако някой успее да договори някакви количества да напълни „Чирен“ ще е чудесно“, каза още Петков и допълни, че сигурността била по-важна от цената. „Чирен“ пък не можел да се напълни просто така и там имало клапи, като винаги можело още и повече, а сега според него и всичко вървяло по график.

Запитан дари одобрява протестите срещу президента, Петков заяви, че бил изненадан от първите дни на служебното правителство. Би протестирал, ако се откажем от американския газ. Четирите дни почивка на морето го били мотивирали, защото слушал „глупостите на Борисов“, но въпреки кризата правителството на Петков било там и инфлацията можела да бъде изключително тежка. „Много добре се справихме с тази криза“, отчете се бившият премиер.

Румен Радев не бил техен политически опонент, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябвало да се пенсионира от политиката. „Борисов знае много добре, че при една работеща съдебна система той ще трябва да ходи в затвора“, каза Петков и отново заговори за реформи.

Петков бил видял, че 2 милиарда лева, които отишли при българските граждани имало апетит да отидат при осем човека. Дори европейските лидери казали на Кирил Петков, че Борисов трябвало да се пенсионира и не пускали България в Шенген заради лидерът на ГЕРБ. Петков обаче не пожела да каже кои са тези евролидери и уточни: „един министър-председател на европейска държава“.

БСП пък били „флексабилни“ към Русия, но не били спрели Петков и формацията му в политиките и не спирали правителството. Запитан дали няма противоречие в думите му, защото БСП директно казват, че искат нов договор с „Газпром“, той смята че те просто искали газова сигурност.

„Аз вярвам, че българския народ видя, че ние не искахме да обогатим себе си и вярвам, че в следващия праламент онези четири депутата ще бъдат на наша страна“, каза още Петков и отново определи лидерът на ИТН Слави Трифонов за троянски кон и бившият премиер не можел да бъде част от „ялова коалиция“ и този път разчита, че ще има 121 депутата.

Според Петков пенсионерите били доволни, фирмите имали рекордна печалба и фокуса трябвало да бъде в инфлацията, която била по-голяма от увеличението на доходите.

В момента от ПП правели измерване дали, ако се съберат с ДБ ще имат повече „независими депутата“ и в момента го чакали, за да решат дали да се явят заедно в коалиция. При всички случаи обаче щели да управляват заедно.

По отношение на Лена Бориславова, Петков заяви, че „когато едни политици не крадат ги заливат с жълта помия и е под достойнството ми да им обръщам внимание. Толкова важни неща казахме в последния момент и някакъв грешен ъгъл, дали тя ме докосва за ръката или не, а всички се фокусираха там, а не в тези 7 кораба. Тези мафиоти които искат да спрат шанса да ги спрем разсейват общественото внимание“, каза Кирил Петков. Относно договора на Лена Бориславова с ББР, той заяви, че това била най-добрата адвокатска кантора, която избира именно бившата шефка на кабинета му и не вижда какъв бил проблема в заплатата от 8 хиляди на Бориславова, защото Борисов „бил откраднал“ 4 милиарда.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648