Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

България 16.06.2024 18:08 Снимка: ДНЕС+

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

„Не е нормално някой с осъдителна присъда, който се е крил от правосъдието, да бъде внесен в Народното събрание и днес той да е нравственият стожер на обществото. Този човек е осъден, има изпълнителен лист да заплати определена сума на някого, а българските държавни институции не могат да го намерят 10 години“. Това коментира пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков по повод изминалите избори и екзотичния вот на над 90 000 души, припознали "Величие" на Николай Марков за своята партия.

Новата формация ще бъде част от парламента, а резултатът на изборите изненада дори най-опитните социолози и политически анализатори. 

Румен Петков обаче припомни, че Марков неслучайно е бил уволнен от структурите на НСО по времето на Георги Първанов преди 17 години.

35 години след началото на прехода в България, налице са отново порочни обществено-политически тенденции, които имахме увереността, че са останали в миналото. Това коментира пред медиите в Сливен Пеньо Пенев, водач на листата на „ЛЕВИЦАТА!“ там за парламентарния вот на 9 юни, в краткия си анализ на отминалата политическа кампания. Като маниер за печелене на гласоподаватели от страна на редица политически формации, той отбеляза корпоративния вот, покупко-продажбата на гласове и не на последно място – използване на натиск и заплахи.

По наблюдения на Пенев, търговията с гласове и на последните избори е намерила благодатна почва сред малцинствените граждански групи и тези с по-нисък или отсъстващ образователен ценз. Той отчете отсъствието от кампанията на ясни политики и послания, както и политически дебати по същество. Според него крайно ниската избирателна активност се дължи също и на страха на хората да заявяват мнение, поради ралични зависимости - от местна власт, работодатели и т. н.

Лидерът на АБВ (като част от „ЛЕВИЦАТА!“) Румен Петков е категоричен, че главната причина за изключително ниската избирателна активност от 34% на 9 юни е че част от социално ангажираните избиратели не са гласували точно поради факта, че няма силна и консолидирана лява политическа формация. Той каза, че коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ е готова да участва в диалог за консолидиране на левите политически формации и крачки за това вече се правят. Сега, повече от всякога, осъзнатата необходимост от партньорство и консолидация има шанс да даде резултат, каза той и добави, че за да има смисъл, това трябва да се случва на ясна принципна политическа основа, а не на базата на математически сметки. За целта необходим активен диалог, а не просто отправяне на покани, каза още Петков.

„В основата на лявата социално ангажирана политика трябва да е мирът, а ние в Европа в продължение на години вече говорим за война, за въоръжаване, за решаване на проблемите на бойното поле. Мирът, както и консолидацията на левицата, също няма алтернатива. И ще трябва да си говорим. Иначе ставаме съучастници в месомелачката, в която всеки ден гинат хиляди хора. Войната не е само в Украйна, а и в Ивицата Газа“, посочи Петков.

На журналистически въпрос в контекста на процесите в БСП - дали такава консолидация е възможно да се случи още при временния председател на Столетницата Атанас Зафиров, той отговори положително.

„Аз си мисля, че ако решителна стъпка в посока консолидация бъде направена сега, тя може да има необратим характер, няма да може да бъде спряна, защото това е процес, който левите хора очакват“.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319