Пети протест тази вечер в София след катастрофата, при която загина 15-годишно момче

България 07.09.2023 10:33 Снимка: ДНЕС+

Пети протест тази вечер в София след катастрофата, при която загина 15-годишно момче

Тази вечер в София е организиран пети пореден протест с искане за строги мерки за пияни и дрогирани шофьори.

Близки и приятели на загиналото в събота на пешеходна пътека в центъра на София 15-годишно момче снощи отново се събраха на мълчаливо бдение на пешеходната пътека на улиците "Гурко" и "Шишман" снощи.

Те предлагат в закона да се заложи промяна.

"Самото качване в автомобил с алкохол да се смята за предумишлено убийство. Ама не да го мислят по време на съдебното заседание, ами да си е така по принцип", каза протестиращ.

За изминалото денонощие при проверки в страната са установени 17 души, шофирали в нетрезво състояние и 12 след употреба на наркотици, сочат данни на МВР, предава БНР.

Катастрофата стана в събота около 21 часа. От СГП и СДВР съобщиха, че 37-годишният шофьор е бил с два промила алкохол в кръвта, а преди да се случи инцидентът няма спирачен път. Едва 400 метра е карал пияният Петър Тодоров, преди да блъсне и убие дете на пешеходна пътека.

В колата - "Мерцедес" Е класа, пътували жена и дете, които не са в семейни отношения с водача. Жената знаела, че мъжът е пил, но не го спряла да седне зад волана, защото не изглеждал неадекватен. Автомобилът не е на нейно име, нито на водача. Все още се установява на кого е.

Има достатъчно доказателства за привличането на задържания като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата, при евентуален умисъл, добавиха от прокуратурата.

Задържаният има и предишни пет нарушения - регистрация от 2005 г. за шофиране в нетрезво състояние, през 2020 г. му е наложена глоба за шофиране с превишена скорост, а другите са за неспазване на пътната маркировка.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482