Петър Чобанов: Още не е ясно кой, кога и как е решил за изгонването на руските дипломати

България 30.06.2022 18:18 Снимка: ДНЕС+

Петър Чобанов: Още не е ясно кой, кога и как е решил за изгонването на руските дипломати

"След изслушването в парламента на службите не стана ясно кой и кога точно е взел решение за отзоваването на руските дипломати". Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Петър Чобанов.

Не е ясно и как е взето това решение за експулсирането на 70 дипломати, които с техните семейства са общо около 200 души, уточни бившият финансов министър в кабинета "Орешарски".

Припомняме, по-рано бившият външен министър и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски увери, че след като е имало заседание на Съвета по сигурността към МС, значи и икономическият министър (Корнелия Нинова - б.р.) е била запозната.

"Защо не е обсъдено с колективния орган - Министерския съвет, дори на закрито заседание, секретно. Конкретното решение в конкретния момент да се случи - това не е обсъдено. Защо президентът не е уведомен лично какво възнамерява министър-председателят да направи. Не получихме отговор - реален, действителен, убедителен. Защо не е уведомена прокуратурата. Ако има заплаха за националната сигурност, това решение е обосновано. Никой не ни даде конкретен отговор дали има данни за шпионаж", изтъкна Петър Чобанов.

Той е категоричен, че продължава липсата на диалог между институциите.

Относно продължаването обсъждане на второ четене на актуализацията на Бюджет 2022 г. Чобанов смята, че правителството харчи безцелно.

"На практика пренаписахме бюджета в бюджетна комисия, разумно е направен баланс, на базата на диалог. Бюджетът, който се предлага, няма фокус. Правителството харчи безцелно. Не вярваме в момента, че тези хора са способни в този парламент и в този състав да излъчат кабинет, който да е полезен за държавата, управляващите не търсят разговор с нас", допълни Чобанов.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648