Пчеларите искат да имат своя борса и да не са в сектор "Животновъдство"

България 22.02.2021 10:09 Снимка: ДНЕС+

Пчеларите искат да имат своя борса и да не са в сектор "Животновъдство"

Русенски пчелари се включват в протестните искания на колегите си в страната, съобщи БНТ. Но според тях освен нерегламентираното пръскане с пестициди и високата смъртност при пчелите, има и други нерешени от години проблеми.

От бранша смятат, че пчеларството трябва да бъде извадено от сектор "Животновъдство" и да бъде отделно, както е при производителите на копринена буба.

Пръсканията с продукти за растителна защита през деня трябва да се забранят, смята Медвед Мехмедов, който отглежда над 300 кошера в русенското село Каран Върбовка. Той е притеснен как ще опази пчелите си и тази година.

"Пръсканията на земеделците да стават нощно време, да може поне да не улавят летящата пчела, както беше законът отначало, да се пръска сутрин в 10 -11.00 ч. и следобедно пръскане, пчеларите нямат никаква възможност да приберат тези пчели", заяви Мехмедов.

Липсват достатъчно добре оборудвани лаборатории, които да изследват меда за замърсявания. Сегашните изследват само за водно съдържание, за захариди, да няма някакви примеси, но не могат да изследват вида на меда какъв е - акация, липа, слънчоглед, букет и т.н., допълни Медвед Мехмедов.

Пчеларите искат да бъде създадена борса за мед. Така ще се избегне монопола на търговците, които се занимават с изкупуването му от производителите.

"Монополът е тези, които имат цехове, казват, определят една цена и ще бъде на тази цена! Хората, които се занимават само с пчеларство, които се изхранват, за тях проблемът е пагубен. Държавата пасува за пчеларството", обясни Медвед Мехмедов./БНТ

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893