Пътуващи към Гърция българи в страх дали ще се приберат безпроблемно

България 13.08.2020 10:51 Снимка: ДНЕС+

Пътуващи към Гърция българи в страх дали ще се приберат безпроблемно

Станка Иванова и съпругът й ще пътуват в средата на август в Гърция. Избрали са курортното градче Никити, разположено на южния бряг на полуостров Халкидики, където работи синът им. Там ще отседнат 10 дни.

Месец преди пътуването жената решава да попълни новият онлай формуляр, който се изисква от гръцките власти. Протоколът е на английски език. Освен откъде идваме и къде отиваме, трябва да се въведе и номер на лична карта, мобилен телефон и електронна поща. Завършеният формуляр генерира уникален QR код, който трябва да бъде представен на граничните власти. Той се издава ден преди пътуването.  Без този код границата не може да се мине. Станка Иванова е притеснена дали ще получи въпросния код.

Освен това задължително условие за туристите е и документ за отрицателен PCR тест. С него почивката се оскъпява поне с 200 лева за двама души, каза Илиян Костадинов, който също ще пътува в края на месеца до Солун.  

По – големият проблем и за двамата е дали ще може да се върнат безпрепятствено в България. „Виждате как се променя обстановката всеки ден, не знам утре какво ще въведат, дали ще се приберем спокойно“, казва Илиян.

Междувременно епидемиологичната обстановка в Гърция е утежнена и с риск за  въвеждане на локална карантина. Броят на заразените за ден е 196 с основни огнища област Атика и Солун. Вече има случаи на заразени във всички райони на Гърция, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Маски, дистанция и хигиена препоръчват специалистите.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448