Пътните знаци няма да спрат катастрофите – липсва превенцията

България 04.09.2023 13:06 Снимка: ДНЕС+

Пътните знаци няма да спрат катастрофите – липсва превенцията

Последният инцидент на пътя, при който пиян шофьор отне живота на 15-годишно момче на пешеходна пътека, привлече вниманието на обществото и експертите към проблема с пътната безопасност.

Липсва превенцията, защото контролът на пътя липсва. Необходим е превантивен контрол и е необходимо да има психотерапии с пияните шофьори. Затова настоя експертът по пътна безопасност Красимир Пъргов пред БиТиВи за поредната тежка катастрофа в София, при която загина 15-годишно момче, блъснато от пиян шофьор.

Той посочи, че проблемът по пътната безопасност е изпуснат от държавата в последните 30 години.

В държавата цари безхаберие и всички виждаме какво се случва на пътя, но никой не предприема мерки. Контролът трябва да бъде превантивен и да се работи много по подобряване на пътната безопасност, настоя Пъргов.

Според него един пътен знак, ограничаващ движението до 30 км/ч в дадена улица, няма да подобри ситуацията.

"За нас това е нещо като бедствие, причинено от хората", коментира за БНТ пътният експерт инж. Ангел Попов.

Според Попов, институциите не предприемат достатъчни мерки за превенция на такива трагични инциденти и се крият зад повърхностни решения. "Този човек, който уби едно дете, е бил с отнета книжка за алкохол. Ако имаше превенция, това вероятно нямаше да се случи", заяви той.

Попов също така критикува липсата на сътрудничество между държавните органи и неправителствения сектор. "При нас всичко е на парче", коментира той, указвайки, че докато държавата продължава да игнорира предложенията на неправителствения сектор, "нищо няма да се промени и ще продължаваме да висим по пътеките".

Експертът призовава за задълбочена преработка на Наказателния кодекс и наистина ефективни превантивни мерки, които да действат не само санкциониращо, но и превантивно.

"Никъде в цивилизованите държави хора, които веднъж са употребили алкохол и са седнали зад волана, не са останали безнаказани", завърши инж. Ангел Попов, подчертавайки неотложната нужда от комплексни решения в борбата с пътната небезопасност. Той настоя за фиксирани присъди при тежките нарушения на пътя.

Нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние. За това се обяви психиатърът Веселин Герев пред БиТиВи.

Според него превенцията и отношението към пътната безопасност трябва да започне още от семейството.

По думите му алкохолът кара човек да губи математическата си пространственост и ориентация. При алкохола се забавят реакциите, няма спирачен път, няма ясна преценка на действителността и рязко се настъпва газта, обобщи Герев.

Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков посочи, че отношението на обществото към пътната безопасност е много важно. Трябва да знаят хората, че ако в тяхното семейство има човек, който се качва на автомобила пиян, трябва да му се помогне, настоя Кесяков.

Според него хората, които участват в движението не трябва да се качват да шофират, след като са употребили алкохол. Трябва профилактика и лечение, защото такива хора са болни хора. Трябва да се търсят възможности да не стават катастрофи. Невежество с наказание не може да се оправи, категоричен бе Кесяков.

Той призова да не се допускат пияните шофьори да се качат в автомобилите, защото след това "съболезнованията нямат значение".

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482