Пътен експерт: Грешка е да се намалява скоростта по магистралите

България 20.05.2023 16:47 Снимка: ДНЕС+

Пътен експерт: Грешка е да се намалява скоростта по магистралите

„Миналия петък бяхме в парламента, за да обсъждаме мерките и приоритетите, свързани с пътната безопасност. Казахме им, че предложенията от експертите трябва да се гласуват в парламента с 240 гласа. Трябва да се реже до кокал.“ Това заяви пред „Euronews“ Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики.

„На идване насам виждам учебен автомобил, който ме учуди как може да има такъв ретроавтомобил за учебен. Проверих го - няма гражданска отговорност. Това означава, че този инструктор не е излизал на магистрала, следователно неговите курсанти не са обучени по правилата, които трябва. Проблемът е в контрола и обучението на младите водачи“, заяви още Попов. Той допълни, че България в момента е на страхотен кръстопът. „Трябва да се обединим в името на тези майки, които в момента жалят собствените си деца. Всички сме пасивни докато не пострадаме лично.“

„Предложението от днес за отпадане на стикерите за технически преглед е политическо. Показва, че те не познават предимствата на тези стикери. Няма аргументи защо трябва да отпаднат. Благодарение на тях нямаме ментета автомобили в техническите прегледи. Стикерът е единственият вариант за контрол в нискоемисионните зони, които сме длъжни да направим в градовете. Благодарение на тях се установи, че в идеалния център на София влизат 23% автомобили от първа категория - най-замърсяващите“, заяви той.

По думите му събираме 50% от глобите, а разковничето в наказанието е събирането на тези глоби. Намаляването на скоростта няма да спре системните нарушители да се чувстват ненаказуеми. Трябва да се направи така, че да се събират глобите, които им се налагат и даде за пример хора с по 100 наказателни постановления.

„Средната скорост на обучение в града е между 35 и 42 км/ч. Влизането на магистрала и задължението да кара минимум с 90 км/ч е голям стрес за младите водачи. Корупция в теорията вече няма, защото там се контролира. Затова и има хора, които 12-15 пъти се явяват на теория. Младите шофьори трябва да се качват на по-малко мощни коли и с придружител, но трябва да се контролира и кой трябва да бъде придружител - добър шофьор ли е придружителят или не. Всичко може да се контролира, но по електронен път, защото там корупцията е по-малка“, заяви Попов.

Той е категоричен, че не трябва да се намалява скоростта на магистралите.

„Неправилно е да се иска намаляване на максимално разрешената скорост от 140 км/ч на магистралите. Ако погледнете статистиката най-малко катастрофи със смъртни случаи са на магистралите. Магистралата все пак е един контролируем път. Там има условия по отношение на знаците, маркировката и обезопасяването“, заяви Попов. 

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194