Отличия за над 80 артисти и дейци на културата за приноса им за развитието на българската духовност

България 24.05.2024 09:52 Снимка: ДНЕС+

Отличия за над 80 артисти и дейци на културата за приноса им за развитието на българската духовност

Министърът на културата Найден Тодоров отличи на официална церемония артисти и дейци от различни области на културата за техния принос за развитието на българската духовност и в навечерието на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Официалната церемония се състоя на "Сцена 17" в Министерството на културата и на нея присъстваха заместник-министрите на културата Амелия Гешева, Виктор Стоянов и Илко Ганев, както и директори на дирекции в МК.

В началото на церемонията министър Найден Тодоров се обърна с кратко послание към дейците на българската култура, като в свой стил им разказа за един филм, който е гледал преди 25 години - "Галактическа мисия". Министър Тодоров разказа накратко сюжета на фантастичния филм, който представя миролюбива извънземна цивилизация, нападната от нашественици.

Тя прихваща видеоизлъчване от Земята, в което учени им казват как да се спасят. Интересното в този филм е, че в процеса на действие извънземните отвличат учените от Земята и се оказва, че учените не са учени, а актьори; а прихванатият сигнал бил филм. На въпроса: "Защо снимате нещо, което не е истина?" актьорите отговорили: "Защото това е изкуство!".

Рашко Младенов получава Наградата на Министерството на културата "Златен век" - огърлие и Грамота от министър Найден Тодоров (Снимка: Александра Антонова/BulFoto)

"Тогава за първи път си зададох въпроса: "Значи ролята на изкуството не е да ни дава истината? Каква тогава трябва да бъде ролята му?", сподели министър Тодоров и припомни, че Министерството на културата празнува 24 май заедно с хората на науката, които търсят истината, а в България, в продължение на десетки години след Освобождението, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката са били едно цяло.

"Едните търсят истината, а другите явно я заобикалят. Какво тогава търсим? Има една много хубава реплика, приписвана на големия мексикански поет Сезар Круз - че ролята на изкуството е да успокои онези, които са в тревога и да разтревожи прекалено спокойните.

Мисля, че точно последното е голямата роля на изкуството - да ни изкара от зоната ни на комфорт, за да започнем да се развиваме. Защото докато сме в зоната си на комфорт, нито науката ще върви напред, нито обществото ще върви напред и бавно ще загинем", сподели министър Тодоров.

Проф. д.и.н. Станислав Станилов получава Наградата на Министерството на културата "Златен век" - огърлие и Грамота от министър Найден Тодоров (Снимка: Александра Антонова/BulFoto)

Той се обърна към отличените и гостите с думите: "Искам да благодаря на всички Вас за това, че ни изкарвате от зоната ни на комфорт. Благодарение на хора като Вас българският народ е преживял тежки векове и още е тук. Благодарение на Вас днес се надявам, че ще постигнем едно бъдеще, в което няма да се срамуваме от нашите деца. Благодаря Ви много и приятен празник утре!".

Престижните отличия на Министерството на културата по случай 24 май получиха артисти, музейни специалисти, читалищни деятели, писатели - личности от различни области на духовния живот и култура.

Доц. д-р Никола Лаутлиев получава Наградата на Министерството на културата "Златен век" - огърлие и Грамота от министър Найден Тодоров (Снимка: Александра Антонова/BulFoto)

Награда на Министерството на културата "Златен век" - огърлие и Грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност получиха: Валя Балканска, Рашко Младенов, проф. д.и.н. Станислав Станилов, Атанас Киряков, доц. д-р Никола Лаутлиев, доц. д-р Красимира Александрова.

По-късно ще получат своите огърлия Силви Вартан и Соня Йончева.

Атанас Киряков получава Наградата на Министерството на културата "Златен век" - огърлие и Грамота от министър Найден Тодоров (Снимка: Александра Антонова/BulFoto)

Специален поздрав към гостите на церемонията с песента "Малка мома" отправи първокласничката Рая Щърбанова, която е ученичка в Националното музикално училище "Л. Пипков" към Министерството на културата. Сред отличените млади таланти бяха Филип Ангелов, петокласник от НМУ "Л. Пипков", Тициано, Мари и Натали Балкански, известни като "Трио Балкански", Марина Мравова, отново от НМУ "Л. Пипков", както и Кремена Деянова, студентка в 4 курс в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Наградата "Златен век" - звезда и грамота, за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, получиха доц. д-р Бони Петрунова - директор на НИМ, Мария Траянова - режисьор и сценарист на над 40 документални филма, проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова - музиколог, професор в НБУ, проф. в сектор "Музика" в ИИИ-БАН.

Автор на множество изследвания, енциклопедия на българските композитори, д-р инж. Цветанка Апостолова - директор на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, Ели Скорчева - българска филмова, телевизионна и театрална актриса, за ролята във филма "Уроците на Блага", Веселин Байчев - диригент, Мария Дуканова - дългогодишен директор на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" в Русе, проф. Ваня Добрева - изследовател на българската литература и култура и публицист.

С награда на Министерството на културата „Златен век“ - звезда и Грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е отличена проф. Ваня Добрева - изследовател на българската литература и култура и публицист. През 2023 г. проф. Добрева стана носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“, връчвана от Община Панагюрище (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Плакет "Принос в развитие на културата" и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност получиха академичен мъжки хор "Гусла", фолклорен ансамбъл "Тунджа", танцова школа "Боговица" при Народно читалище "Средец - 1926", Христо Копано - член на църковното настоятелство на Фондацията на българските православни храмове и неин заместник-председател в Истанбул, Кристина Патрашкова - журналист, Емил Топузов - български оператор, Андрей Цветков - български режисьор, художник, фотограф и продуцент, Владимир Шомов - български режисьор, сценарист, карикатурист и художник на анимационни филми, Коста Биков - български режисьор на игрални и документални филми, проф. д-р Михаил Мелтев - представител на съвременната българска култура и име в документалното и игрално кино, проф. д-р Юлиян Куюмджиев - музиколог, преподавател и автор на книги в областта на музиката, Владимир Джамбазов - композитор на електроакустична камерна и симфонична музика, музика за театър, анимационно, документално и игрално кино, джаз и поп музика, музика за реклама и нови медии, проф. д-р изк. Розмари Стателова - музиколог, проф. Александър Текелиев - композитор, музикален педагог и професор в НМА, Ради Радев - български диригент и композитор, Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий - 1849", гр. Тополовград.

С награда на Министерството на културата „Златен век“ - звезда и Грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е отличена Мария Дуканова - дългогодишен директор на НУИ "проф. Веселин Стоянов" - Русе. Автор е на множество публикации в местни и национални медии, както и на концертните програми на МФ „Мартенски музикални дни“ (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики - златен и грамота - за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, получават Живко Колев - автор на текстовете на около 1000 популярни детски и хумористични песни, Любка Тинчева - директор на Националния музей на образованието, Лия Петрова - цигуларка, Борислав Славов - композитор и продуцент на музика за видеоигри, Емилия Маркова - джаз и поп певица, Димитър Русев - композитор, китарист, лидер на джаз формации, основател и организатор на джаз фестивали и образователни проекти,

Анатолий Ключков - дългогодишен преподавател в Държавното хореографско училище, Трифон Трифонов - с принос за културното развитие на Тополовград, Денка Евстатиева - секретар на Народно читалище "Аура-1929" в София, Данаил Петков - заслужил читалищен деец, доц. д-р Анета Дончева - председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, проф. д-р Бранко Ристич - писател и литературен преводач, Ахмет Атасой - поет билингвист.

Почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики - сребърен и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, получиха Силвия Стоянова - заслужил читалищен деец, инж. Кольо Николов - заслужил читалищен деец, Мирослава Лилова - член на настоятелството на Народно читалище "Развитие - 1869" в Дряново, проф. Венцислав Велев - учен в областта на културните политики, Тодор Згуров - доктор по философия, Златимир Коларов - лекар, писател и сценарист, Деян Ефтимов - директор на художествената галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен, Цвятко Сиромашки - скулптор

С награда на Министерството на културата „Златен век“ - звезда и Грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е отличена Ели Скорчева - българска филмова, телевизионна и театрална актриса. За ролята във филма „Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев е удостоена е с три награди на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия - "Златен глобус", голямата награда на журито и публиката. Носител на 4 награди "Златна роза", награда на фестивала "Златна богина", Косово, две награди на фестивала на Червенокръстките филми (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Официалната церемония по връчване на наградите "Златен век" по случай 24 май се проведе на "Сцена 17" в Министерството на културата. В церемонията по награждаването участва служебният министър на културата Найден Тодоров (вдясно). С награда на Министерството на културата „Златен век“ - звезда и Грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е отличена Цветанка Апостолова - директор на НПГПФ. Основател на специалностите Графичен дизайн, Компютърна графика, Компютърна анимация и Библиотекознание (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Ива Иванова - главен уредник в музея на архитектурно-историческия резерват Боженци, Роузи Голдсмит - журналистка, работеща сферата на изкуствата и външните работи, Сюзън Къртис - писател, собственик и директор на издателството "Истрос букс", Антие Конциус - изпълнителен директор на фондация S. Fischer и основател на европейската мрежа за литература и книги "Традуки", Катрин Буде - депутат в парламента на федерална провинция Саксония Анхалт и председател на парламентарна група на Германската социалдемократическа партия, участник в комисията по въпросите на културата и медиите, Гунар Шеленбергер - президент на Германския национален комитет за опазване на паметниците на културата.

С награда на Министерството на културата „Златен век“ - звезда и Грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е отличена Мария Траянова - режисьор и сценарист на над 40 документални филма (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Грамота за постигнати високи творчески резултати и принос към българската култура в областите театър, куклен театър, цирк, съвременен танц, класически танц и хореография получават Мариела Шошкова - служител в Музея на народните и художествени занаяти и приложни изкуства в Троян, Александрина Михайлова - оперна певица, Владислав Стоименов - актьор и режисьор, Димитър Ангелов - актьор, Калоян Желев - актьор, Теодор Ненов - актьор, Боян Крачолов - режисьор, Теа Денолюбова - поетеса и драматург, Борис Кръстев - актьор и драматург, Калина Вълчева - куклена актриса, Мария Страшилова - театрален режисьор, Филип Миланов - хореограф, Вилиана Вълчева - диригент, Камелия Хатиб - актриса, Александра Димитрова - актриса, Яница Атанасова - хореограф, Симеон Атанасов - балетист, камерен ансамбъл "Силуети".

С награда на Министерството на културата „Златен век“ - звезда и Грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е отличена доц. д-р Бони Петрунова - директор на НИМ, бивш зам. министър на културата, бивш заместник-директор на Национален Археологически Институт с Музей към Българска Академия на Науките (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Пълен списък на наградените - на официалната страница на Министерството на културата.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532