Отлагат с 4 месеца срока за адаптиране на лечебните заведения за болнична помощ

България 24.09.2020 08:08 Снимка: ДНЕС+

Отлагат с 4 месеца срока за адаптиране на лечебните заведения за болнична помощ

Ще бъде отложен с 4 месеца срокът на лечебните заведения за болнична помощ да адаптират функционирането си и управлението си към Закона за публичните предприятия, предаде БГНЕС.

Законопроектът за изменение на Закона за лечебните заведения и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите бяха приети на второ четене в ресорната парламентарна комисия.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова разясни какво се променя с тяхното приемане и изрази надежда, че те ще бъдат подкрепени и в пленарна зала по време на гледането им на второ четене.

„Законът за лечебните заведения, който променихме след гласуването в комисия днес, дава възможност на лечебните заведения за болнична помощ да адаптират функционирането си и управлението си към Закона за публичните предприятия, в който попадат с един отлагателен срок от 4 месеца“, посочи Дариткова.

Тя поясни, че след приемането на промените на Законопроекта в пленарната зала управители на лечебни заведения да могат да сключват трудови договори като преподаватели във висши училища, възможност, която до момента е била забранена до момента от закона.

„Другата спекулация беше, че агенция ще определя начина, по който ще се провеждат конкурсите на всички лечебни заведения. Това не е така. Това касае само големите публични предприятия, в които фигурират 8 големи болници и две структури, които са към МЗ – Националният комплекс за рехабилитация и „Булбио“. Само за тях ще се провеждат конкурсните процедури за управление от Агенцията, но в нея ще присъстват представители на министерството и то като принципал ще може да контролира и да определя условията в тези конкурси. За всички останали лечебни заведения процедурата за избор на управители е по стария ред – от министъра на здравеопазването за едните, а за другите от съответните общини“, обясни тя.

По отношение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите Дариткова каза, че с промените се дава срок до 4 месеца, в който те могат да проведат избор на управителен съвет, ръководни органи на съсловните организации.

„През останалото време се запазва легитимността на действащите ръководства“, уточни тя. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965