Отказахме на Израел самолетите за пожара

България 03.07.2012 20:31

Над 200 дка е засегнал пожарът във Витоша. Българската страна е отказала предложените два израелски самолета, оборудвани за гасене на горски пожари, съобщи БНР.

Продължават усилията на пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства, военнослужещи и доброволци за овладяване на пожара над Бистрица.

Осигурени са високопроходими гасителни автомобили, мотопомпи и верижна техника. По разпореждане на Оперативния щаб наземните сили са разпределени на три групи. Първата има задача да придвижва мотопомпите до изградените бентове, а останалите две прокарват просеки по южния и североизточния фронт на пожара.

В гасенето продължават да участват два хеликоптера от ВВС и летателна машина на частна фирма. Районът се облита с хеликоптер "Аугуста" на Гранична полиция, оборудван с термовизионна камера, с която се заснемат огнищата на пожара.

Бойко Борисов специално благодари на доброволците, които участват в гасенето на пожара на Витоша.

"Не заради това, че толкова е ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари, които са с огромен опит, а заради това, че те са съпричастни и толкова много хора искат да помогнат в погасяването на пожара", каза Борисов.

Според него е жалко, че това се случва заради пожар, но показва много силна гражданска позиция и ангажираност.

"Изключително много им благодаря", повтори премиерът.

Той каза още, че горските пожари са едни от най-рисковите. "Гасил съм много горски пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, може да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш в тази ситуация. Затова ние всеки доброволец в екип с останалите го вкарваме, за да може да помагат и в същото време - да им се оцени трудът", каза Бойко Борисов.

По-рано днес Борисов обясни, че наклонът е много отвесен, самолетът би преминал с голяма скорост и е предназначен за големи цели. "Имаме готовност Панчаревското езеро да го осигурим, защото трябва да мине на скорост, да загребе водата, това не е лесен процес, рисков процес е, засега благодаря на летците на хеликоптерите, вършат прекрасна работа", каза още Борисов.

И отново благодари за гражданската позиция на доброволците: "Нека да продължават, за да можем да подменяме и огнеборците. Тези, които сме довели от горските стопанства, горски работници, да помагат, и съответно, доброволци. Това е тежък пожар, в малка площ, но много непристъпен".

Появилите се спекулации за умишлен палеж на Витоша с цел отклоняване на общественото внимание, който да повлияе на процеса по обсъждане на Закона за горите, са крайно нелепи, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в изложението си в началото на днешната дискусия в Народното събрание по промените в закона за горите.

30 дка гора горяха днес и в село Ветрен. Пожарът вече е локализиран. /vesti.bg

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543