Операция чудо: В УМБАЛ „Свети Георги“ спасиха от ампутация срязана с ъглошлайф ръка

България 04.12.2020 10:42 Снимка: ДНЕС+

Операция чудо: В УМБАЛ „Свети Георги“ спасиха от ампутация срязана с ъглошлайф ръка

Граничеща с чудо операция извършиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив. Те успяха да спасят дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент. Крайникът на пострадалия при инцидента 56-годишен мъж от Кърджали е възстановен напълно с всички двигателни и сетивни функции, съобщи началникът на лечебното звено д-р д.м. Богомила Чешмеджиева, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът е бил докаран по спешност в края на ноември. В кърджалийската болница медиците са зашили разрязаните артерии, за да не кървят. И са го пренасочили към Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“.

„Информираха ни, че има срязване на лакътната артерия, която е една от 3-те основни. Оказа се при прегледа, че ъглошлайфът е прекъснал и другата голяма артерия – лъчевата. Срязани бяха сухожилията и флексорните мускули. Учуди ни, че са оцелели основните нерви и третата артерия, която е много тънка и не може сама да поеме кръвоснабдяването без останалите две“, обясни д-р Ангел Петков, който е поел случая.

Младият хирург е подготвил пациента за операция с обща упойка. „Когато крайник има нарушено артериално хранене поради внезапно настъпил стоп заради травма или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни изменения, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е около 3-4 часа. Разполагахме максимум с 1 час, защото другите бяха минали в пътуването от Кърджали“, обясни д-р Петков. При операцията той премахнал образувалите се тромби в края на разрязаните две основни артерии. След зашиването им кръвоснабдяването на ръката се е възстановило напълно.

По думите му операцията е приключила за 40 минути. След упойката пациентът можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация. Ръката на пациента е възстановена напълно с всички двигателни и сетивни функции, съобщи началникът на лечебното звено д-р д.м. Богомила Чешмеджиева.

Тя добавя, че само за последните 4 дни 7 пациенти с COVID-19 са оперирани в Клиниката по съдова хирургия от остра артериална недостатъчност. На практика лекуваме по 2 и повече спешни състояния – по нашата специалност, които са и с COVID-19, коментира д-р Чешмеджиева. Тя допълни, че нямат смъртен случай на пациент с коронавирус досега. 

CHF CHF 1 1.81988
GBP GBP 1 2.19576
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.16004
USD USD 1 1.62121