Общините искат финансова децентрализация и 20% от данъка върху доходите на гражданите

България 16.04.2024 17:41 Снимка: ДНЕС+

Общините искат финансова децентрализация и 20% от данъка върху доходите на гражданите

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) очаква от държавата, с промяна в данъчните закони, да предостави една пета част от данъка върху доходите на физическите лица и една десета от приходите от корпоративния данък на разположение на местните власти, посочи Донка Михайлова, кмет на Община Троян и зам.-председател на УС на НСОРБ, по време на закриващата конференция по проект 22BG07 - "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България". Това съобщават от БТА днес.

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез инструмента за техническа подкрепа и Съвета на Европа (СЕ) и в сътрудничество с ЕК. Организатор на днешната конференция е НСОРБ.

Основните отправни точки в разработения модел от сдружението включват на първо място финансовата децентрализация, с цел местната власт да приложи на практика и самата децентрализация от София.

"Във времето изработихме ясен модел как от НСОРБ гледаме на автономията. Този модел е представен на МРРБ и на МФ, той е облечен в законови текстове и от две години те отлежават по бюрото на различни финансови министри", посочи Михайлова и добави, че през последните четири години НСОРБ е говорило с осем правителства по темата за децентрализацията на общините.

Според Дилян Млъзев, кмет на Община Елена и ръководител на българската делегация в Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа, за да има по-голям напредък в процеса на финансова децентрализация на българските общини, е нужно по-голямо сътрудничество с водещите в този процес Министерство на финансите (МФ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Донка Михайлова определи днешната ситуация като най-неблагоприятното съотношение между местни приходи и държавни субсидии в Европа - 71 към 29, припомняйки, че преди 12 години съотношението е било 60 към 40.

"Това означава, че с всяка следваща година местните власти имат с 1 процент по-малко свобода и сме по-малко децентрализирани", обобщи Михайлова.

По нейни думи за НСОРБ е важно да бъдат преоценени още стойностите на данъчната оценка върху имотите, защото сега се събират данъци върху имотите на базата на данъчна оценка от 2007 г.

"Надявам се, че тази конференция ще даде тласък в развитието на процеса", посочи още кметът на Община Троян. Представителите на местната власт в страната очакват скоро среща с МРРБ, на която да изложат вижданията си по задачите за следващите три месеца.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361