Община Русе отбеляза Деня на река Дунав

България 30.06.2022 20:08 Снимка: ДНЕС+

Община Русе отбеляза Деня на река Дунав

Община Русе отбеляза 29 юни – Деня на река Дунав, с поредица от събития на русенския кей. Мотото на инициативите беше "Открий Дунав", съобщиха от общината.

Празникът започна с шествие на деца от русенските градини. Под ритъма на барабани те тръгнаха от Вития мост и стигнаха до специално изградени шатри. Там ги очакваше обичаният русенски актьор Илия Деведжиев, който с помощта на децата от Русенската детска опера увлече най-малките в занимателната игра „Русе – пристанище на 60-те кораба“. Участниците слушаха приказка за Сексагинта приста и изработиха цветни корабчета от хартия, които закачиха на парапета на кея.

Денят на река Дунав продължи на откритата сцена с изпълнения на мажоретен състав "Екстрийм" и Танцов състав "Импулс" към Общинския младежки дом с ръководители Вероника Миланова и Петя Бонева, вокална група "Слънце" към Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител д-р Наталия Константинова, Балетна школа "Инфанти" при НЧ "Захари Стоянов – 1937" с ръководител Снежана Байчева, Танцова формация "Мираж" към ОбДЦКИ с ръководител Наталия Томова и Вокално студио за поп и джаз пеене към ОМД с ръководител Вили Икономов.

В 20:30 ч. започна концертът на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а след тях за публиката свири русенската рок група "Soda A’coustic".
В зала "Филхармония" се състоя концертът "По течението на Синия Дунав", организиран от Държавна опера – Русе и Международно дружество "Елиас Канети". Негов диригент бе Давид Холцингер, а участие взеха солисти на операта.

Като част от Деня на река Дунав по-рано през деня на кея се проведе и детският празник „Моят приказен Дунав“. Всеки участник имаше възможност в рамките на час да нарисува с цветни тебешири своята емоционална връзка с втората по големина в Европа река. Малките творци имаха възможност да си тръгнат от празника с гигантски мидени черупки, намерени от организаторите на събитието на русенския кей.

"Моят приказен Дунав“ се организира от СНЦ „Дунавско сияние“ и е част от еко-арт активностите "Приказният свят на природата 2022"“, които се финансират по Програма "Култура" към община Русе.

Денят на Дунав е на 29 юни, защото на този дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Идеята на празника е да се привлече общественото внимание към значението и опазването на реката, нейните притоци и природата около нея.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648