Няма изменение в радиационната обстановка в България

България 28.06.2020 15:10 Снимка: ДНЕС+

Няма изменение в радиационната обстановка в България

Няма изменение в радиационната обстановка в България, заяви пред БНР заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров.

"От вчера имаме информация, че в района на Швеция са се появили ниски стойности на изменение на радиационната обстановка. Имахме запитване от Международната агенция в този период дали в нашата страна се е случвала някаква авария. Естествено, при нас няма такъв случай.

Радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици.

Така че, нямаме основание да смятаме, че над страната има каквито и да било проблеми с радиационния фонд".

Станимиров беше потърсен за коментар и допълнителна информация във връзка със съобщението на АФП за леко повишение на радиоактивността, регистрирано във Финландия, Швеция и Норвегия.

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия.

В тази част на страната има двете атомни електроцентрали "Ленинградская" и "Колская", но там не е имало инциденти, твърдят от държавното предприятие "Росенергоатом"./БНР

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306