Няма да се продават държавни земи, увери Денков

България 01.12.2023 11:34 Снимка: ДНЕС+

Няма да се продават държавни земи, увери Денков

Няма да се продават земи и тази тема е приключена. Това обяви в Народното събрание премиерът Николай Денков.

Нямало финансова изгода да се продават тези земи. Каквито и кореспонденции да са разменяни между Министерство на финансите и Министерство на земеделието и храните, изходът е ясен - няма да се разпродава земя от Държавния фонд. Министър-председателят смята, че е нормално двама министри да си пишат.

Темата бе повдигната от ИТН, а Николай Денков обвини хората на Слави Трифонов в търсене на скандал и измислици.

Това е план на Асен Василев, който ще се случи през 2025, обясни депутатът Станислав Балабанов. Според него не е нормално човек като Денков да е премиер.

Няма нужда от камъни, когато решите, може да гласувате, има къде да отида, за разлика от някои от вас, репликира премиерът.

Тошко Йорданов се ядоса, излезе на трибуната и нарече премиера акад. Денков "сапун".

Припомняме, че на 27 ноември президентът Румен Радев определи като недопустимо предложението на финансовия министър за разпродаване на поземления фонд. По думите му това е стратегически ресурс на държавата, свързан с националната сигурност, който не може да се ползва за текущи бюджетни нужди. Според него така се отваря и възможност за злоупотреби. Тогава Радев отправи призив към народните представители "да спрат тази авантюра".

Тогава Асен Василев нарече твърдението на Радев, че финансовият министър смята да разпродава поземления фонд "фалшива новина". Той посочи, че в закона няма член, с който да се продават земи от държавния поземлен фонд, няма такива предвидени приходи.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161