Нуриел Рубини: Следващата година е вероятно да има „тежка рецесия“

България 24.03.2023 19:52 Снимка: ДНЕС+

Нуриел Рубини: Следващата година е вероятно да има „тежка рецесия“

През следващата година е вероятно да има „тежка рецесия“, коментира в подкаста Forward Thinking на McKinsey Global Institute водещият икономист Нуриел Рубини. Професорът от Нюйоркския университет предупреждава за „огромното натрупване на дългове“ в световен мащаб през последните десетилетия. 
 
Рубини припомня, че много неплатежоспособни хора и институции, които иначе биха фалирали, са били спасени от политиките на нулеви или отрицателни лихвени проценти и директни фискални спасителни програми. Според него експлозията на неустойчива задлъжнялост предполага, че много кредитополучатели – домакинства, корпорации, банки, правителства и дори цели държави – са неплатежоспособни "зомбита", които са успели да оцелеят въпреки високите нива на дълга поради ниските лихвени проценти.
 
"Инфлацията обаче сложи край на този зомби блокбъстър", посочва икономистът. Според него Фед и другите централни банки сега са в губеща позиция, тъй като повишаването на лихвите може да разклати банковата система и да доведе до по-голяма нестабилност, но понижаването им може да стимулира по-висока инфлация.
 
„Твърде късно е да се намери решение, което да предотврати твърдо приземяване и сериозно финансово напрежение“, отбелязва Рубини по-рано тази седмица по Bloomberg TV.
 
Запитан в подкаста Forward Thinking на McKinsey Global Institute дали има конкретни признаци, които ще покажат „кога нещата ще се счупят“, той е убеден, че няколко фактора ще дадат сигнал за това. Сред тях са падащи заплати, потенциална безработица, както и спад в приходите и печалбите на компаниите. 
 
"Заради високите лихвени проценти, цените на активите падат, тъй като компаниите се изправиха пред по-високи разходи по заемите си и намалена ликвидност.  Дори и кешът имаше  отрицателна реална възвръщаемост заради инфлацията", коментира Рубини.
 
Той уточнява, че при домакинство или компания с висока задлъжнялост "това е удар по способността да се обслужва този дълг". За потребителите това може да означава по-скъпи за изплащане ипотеки, кредитни карти или автомобилни заеми, а за компаниите - по-скъпи заеми към банките. Рубини сравнява опасността с Бермудския триъгълник.
„Ударът върху приходите, върху стойността на активите ви и след това върху тежестта на финансирането на задълженията ще ви постави в ситуация на бедствие, ако сте домакинство или компания с висок ливъридж“, пояснява икономистът.
 
За него, ако такова бедствие се разпространи достатъчно широко, в крайна сметка се стигне до системна дългова криза.
"Не сме далеч от този сценарий", предупреждава Рубини.
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648