НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели - официална декларация

България 17.09.2020 08:14 Снимка: ДНЕС+

НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели - официална декларация

НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока. Това се казва в официална позиция на Националната служба за охрана във връзка с днешния събития в Народното събрание.

"На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание." - се казва в изявление, разпространено до медиите.

"Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове." - уверяват от НСО.

Припомняме, по-рано днес бившият омбудсман Мая Манолова, нейни съпартийци и майки от "Системата ни убива" окупираха деловодството на Народното събрание и обявиха, че остават там до оставка на кабинета.

Привечер служители на НСО изведоха протестиращите от парламента. Служителите на реда изнесоха на ръце нежелаещите да напуснат сградата, около която беше построен полицейски кордон.

Междувременно отвън се събраха демонстранти, които хвърляха предмети срещу полицаите.

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286