НСИ: Средната заплата не догонва инфлацията, въпреки бавният ѝ растеж

България 13.08.2022 08:17 Снимка: ДНЕС+

НСИ: Средната заплата не догонва инфлацията, въпреки бавният ѝ растеж

Средната заплата в България продължава да върви нагоре. Според националната статистика – с близо 8%. 1771 лева – това е най-високата средна брутна заплата отчетена у нас през последните 2 години. За сравнение това е с 200 лева повече спрямо 2021-ва година. Но през май обаче кривата тръгва отново надолу – средно с около 60 лева, пише Нова телевизия.

Как изглеждат нещата при различните професии?

Най-високи възнаграждения предлагат в сектора на информационните технологии – заплатите са скочили средно с 500 лева за година. А на дъното, според НСИ, остават работещите в хотелиерството и ресторантьорството – с около 1000 лева заплата. Въпреки че заплащането в този сектор поне официално е толкова ниско - именно хотелите и ресторантите са успели през месеците април, май и юни  да увеличат персонала си с 1/3.

Манол Тодоров пресмята, че разходът за заплати това лято е скочил. Въпреки че броят на служителите му се запазва. „Заради инфлацията, която е почти 30%, ние нямаше как – пипнахме заплатите нагоре. Като сме се съобразили с такива ставки, които и бизнесът може да си позволи”, твърди Манол Тодоров, хотелиер и ресторантьор.

За да не работят обектите му по морето на загуба, той е определил следните заплати: „Един хигиенист взима около 1000 лева. Когато говорим за бармани, сервитьори - заплатите стават в пъти по-големи. Да не говорим за готвачи, където много трудно се намира персонал”.

Според национална статистика обаче в сектор туризъм средната заплата през последните месеци е 1058 лева. И то преди удръжките. Причината е ясна и на властта.

„Сивата икономика. Това не е новост – заплатите в туризма са ниски от много време. Нещото, което трябва да предприемем е - да се борим със сивата икономика. 9% ДДС е точно такава мярка – тя бори сивата икономика и помага на ресторантите да излязат на светло”, твърди  Илин Димитров, служебен министър на туризма.

Експертите обясняват тази тенденция и с още няколко фактора. „Конкретно, що се отнася до туризма – имахме 2 години доста тежък период заради COVID-19. Също така, става въпрос все пак за сезонна работа и това държи заплатите по-ниски”, категоричен е икономистът  Стоян Панчев. Възнагражденията и в останалите сектори обаче не са достатъчно високи, отчита икономистът – защото не успяват да догонят инфлацията. „В даден момент хората, натоварени от високите цени, отиват при работодателя и казват вдигайте заплатите, защото не можем да се справим - това от своя страна захранва допълнително инфлацията и се получава една спирала – заплатите гонят цените, цените гонят заплатите”, посочва икономистът.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648