НС не пожела комисия да разследва бил ли е притискан министър Йоловски

България 29.11.2023 10:12 Снимка: ДНЕС+

НС не пожела комисия да разследва бил ли е притискан министър Йоловски

Депутатите се отказаха от създаването на временна комисия, която да разследва бил ли е притискан министъра на електронното управление Александър Йоловски за разпределяне на обществени поръчки.

Проект на решение за създаването на такава комисия бе внесен от "Възраждане" вчера и не бе предвиден в седмичната програма. Затова те поискаха точката да бъде разгледана днес.

От ГЕРБ и ДПС не се включиха в гласуването, ПП-ДБ, "Възраждане" и ИТН бяха "за", а БСП се въздържа. И така искането събра едва 78 гласа "за" и не мина.

Цончо Ганев пожела прегласуване, когато ситуацията се повтори, но този път се включиха още по-малко депутати от ПП-ДБ - едва 21. И така предложението отпадна с 62 гласа "за", 3 "против" и 24 "въздържал се".

Създаването на такава комисия предложи и председателят на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски преди седмица, но явно партията не е намерила необходимата подкрепа. Задачата на комисията щеше да бъде да провери бил ли е притискан министъра от свои колеги за разпределяне на обществени поръчки за 640 млн. лева. Това твърдение направи Тошко Йорданов от "Има такъв народ", след което той и министъра бяха привикани на разпит в КПКОНПИ. Според Йорданов натискът е бил от бившия премиер Кирил Петков и предшественика на Йоловски Божидар Божанов, който отрече твърденията и обясни, че ведомството не разполага с такива средства.

По-късно се появи информация, че Йоловски е потвърдил за натиска пред прокурор. На него и семейството му бе назначена охрана.

Още по темата

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961