Новото ръководство на „Пирогов“ е спряло протеста, но медиците излизат пред президентството

България 22.07.2021 16:57 Снимка: ДНЕС+

Новото ръководство на „Пирогов“ е спряло протеста, но медиците излизат пред президентството

Новото ръководство на болница „Пирогов“ е решило да спре насрочения за днес в 18 часа протест пред президентството. Оказва се обаче, че това е становище на новото ръководство, назначено от здравния министър Стойчо Кацаров.  

Медиците от „Пирогов“ обаче не са съгласни и излизат на протест в уречение час пред президентството с искане за оставката на Стойчо Кацаров и шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.

"След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите, синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия", написаха в становището си от болницата, съобщава „24chasa.bg“.

Началникът на спешното отделение в "Пирогов" д-р Диана Димитрова потвърди, че протестът остава. Част от исканията на хората са оставките на Стойчо Кацаров, както и на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.  

"Каква е гаранцията, че нещата, които са обещани на срещата вчера, ще се реализират. Ако министър Кацаров беше добронамерен, можеше с встъпването си на длъжност да дойде в болницата и да направи нужните проверки. Фактът, че всичко се случва през медиите, е красноречив. Ако той искаше да направи нещо градивно, дали това беше начинът, по който трябваше да го направи", каза д-р Димитрова. 

Според нея събитията от последните две седмици отново са разединили съсловието. Министърът е принципал и той може да освободи който и да е, но това трябва да се случва по нормален път, смята лекарката. Тя допълни, че на срещата вчера Кацаров отново обяснил, че проверката в "Пирогов" е на здравната каса и на шефа й проф. Петко Салчев, което според нея обаче е прехвърляне на топката.

Факт е обаче, че на срещата в МЗ вчера проф. Салчев не присъства.  "Колегите ми са на предела на силите си при новата вълна ще видим резултатите от цялата тази измислена война", категорична е д-р Димитрова. Първите резултати дори вече започват да се виждат, защото много млади лекари от спешното в "Пирогов" са подали молбите си за напускане, огорчени от отправените към болницата и към лекарите обвинения.

"Не политически протест". Под този надслов ще се състои протесът на пироговци тази вечер, обясни и д-р Камен Данов, началник на отделението по гастроентерология.

"Целта е да спре да се политизира здравеопазването. Не може всеки път като има смяна в правителство веднага заложник да става здравеопазването и да се казва, че има проблем. Хората, които си работят на първата линия са едни и същи. Смяната по върховете може да бъде обект на някакви генерални политически решения и т.н., но визията за здравеопазването трябва да си остане еднаква, независимо коя партия е на власт", каза д-р Данов. 

"Не трябва повече да се допуска по този начин да се нападат институции в здравеопазването. Не трябва да има министър, който да тръгва по този начин - непроверено да говори", допълни още той. 

Д-р Данов обясни и че на срещата вчера при министър Кацаров било обсъдено, резултатите от проверката на касата не доказвали нарушения. Допълни и че докладът от нея не е минал по съответния ред. Оказало се, че резултатите не са минали през надзора на касата, а са предадени директно на министъра, което било нарушение./24 часа

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565