България 20.07.2021 14:35 Снимка: ДНЕС+

"Ново двайсе": Манолова и Хаджигенов махат "мутрите" от названието на групата си

Заменят "Мутри вън!" с "Ние идваме"

Парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" вече ще се казва "Изправи се.БГ! Ние идваме". Това стана ясно след първото заседание на новата група в 46-ото народно събрание.

Промяната в името идва по решение на партньорите от отровното трио и след като Николай Хаджигенов и Арман Бабикян обявиха по-рано през деня, че създават ново гражданско движение "Ние идваме", пише 24 часа.

Гражданите трябва да имат възможност за по-сериозно участие в политиката, за по-сериозно влияние и единствената възможност е НПО, обясни адвокат Хаджигенов и уточни, че отдавна са замисляли създаването на движението.

Ние сме единствената политическа формация с две граждански организации в основата й, повечето хора, които влизат в парламента, са граждански лица, допълни Мая Манолова.

Сред приоритетите на новата група остават тези от 45-ия парламент - изгонване на мутрите от властта, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за малкия бизнес, подкрепа на гражданите срещу монополите, съдебна реформа, продължаване на ревизията на управлението на Бойко Борисов.

Още утре от "Изправи се.БГ! Ние идваме" ще внесат първите си законопроекти - за преизчисляване на пенсиите и за личната помощ. Ще предложат създаването на 2 комисии - за ревизията и за полицейското насилие по време на протестите и подслушването на политици.

Още два закона подготвя и адвокат Хаджигенов, които ще бъдат внесени утре. Едната промяна е в закона за НСО, с която прекратяваме практиката за слугинаж с парите на данъкоплатците, обясни той. Втората е в закона за бюрото за закрила на главния прокурор - няма да има държавен орган, който да се грижи за сигурността му, а той се връща към правосъдието, обясни адвокатът

На въпрос дали ще подкрепят кабинет на "Има такъв народ", Манолова и Хаджигенов обявиха, че първо трябва да видят приоритетите си в програмата на правителството. Първите стъпки на следващото правителство да са насочени към подобряване живота на хората, категорична бе Манолова.

Още не сме водили разговори - по наше настояване тези разговори ще бъдат публични в парламента, допълни тя. И отново повтори, че не желаят министерски кресла, постове и позиции, а имат каузи и приоритети. 

Важни са политиките и какво ще се направи, коментира Хаджигенов. Императивно взимане на решение и извиване на ръце на когото и да било няма да има, допълни той.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448