Новият принципал Калина Константинова дава казуса с пощите на прокуратурата

България 14.05.2022 11:12 Снимка: ДНЕС+

Новият принципал Калина Константинова дава казуса с пощите на прокуратурата

Вицепремиерът Калина Константинова дава казуса с пощите на прокуратурата, стана ясно на парламентарен контрол. Причината е доклад на Агенцията „Държавна финансова инспекция“/АДФИ/, която е открила над 30 нарушения в управлението на „Български пощи“ ЕАД.

„Докладът ще бъде готов до края на юни“, увери Калина Константинова. Тя подчерта, че уволненото ръководство на „Български пощи“ не е освободено от отговорност.

„Целта на новото ръководство на държавното предприятие е пълна стабилизация и превръщането му в единен център за административно обслужване“, посочи Константинова. Тя подчерта, че няма притеснение за изплащането на заплатите на служителите в българските пощи.

„Последната преоценка на имотите на дружеството е направена през 2001 г. преди повече от 20 г. и оттогава те не са актуализирани спрямо пазарните стойности на имотите. Това от една страна е довело до ощетяване на бюджета от гледна точка на дължими данъци. Базата в центъра на Пампорово е отдадена за 86 стотинки на квадратен метър или 2 лв. на стая във висок сезон. Това, което е в моите правомощия, е да сезирам съответните органи, да направят дължимото и възможното по закон, така че виновните лица за състоянието на „Български пощи“ към момента да понесат своята отговорност“, изтъкна вицепремиерът.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648