Нова драма в НС: да има ли живо излъчване на дебата за съдебната власт

България 26.05.2023 14:20 Снимка: ДНЕС+

Нова драма в НС: да има ли живо излъчване на дебата за съдебната власт

Поредна порция скандали пламнаха в парламента покрай правомощията на главния прокурор Иван Гешев. Повод този път бе вкарването на второ четене на промените в НПК, които засягат и правомощията на главния прокурор. БСП първо скочиха срещу Росен Желязков заради решението му да вкара законопроекта днес, въпреки че докладът на правната комисия е постъпил в деловодството на НС минути пред 11 ч. След това обаче скандалът се развихри по посока дали дебатът по закона да се предава на живо по БНТ и БНР.

Мнозинството в залата се противопостави, а Любен Дилов дори изтъкна, че 23 медии предавали пряко. И докато БСП минаха през идеи по кой канал на БНТ да се излъчва, "Възраждане" дадоха по-екстравагантен вариант - да е по военния канал. Причината - заради изнесеното от Радостин Василев партията съзря опити за шпионаж и реши, че "в ситуация на криза, в каквато е българската държавност, би следвало тези, които са натоварени с безопасността, а именно военните, да са в течение на решенията в парламента". 

Георги Свиленски пък обяви, че всеки петък между 11 и 12 ч. камерите на БНТ очаквали да има парламентарен контрол. "Не бъркаме никаква тв схема, БНТ 1 очакват да предават НС. 23 канала предават, а не националната медия. Така се случват записите на Радостин Василев - когато се излъчва онлайн от някъде си", заяви социалистът.

Депутатите обаче така и не пуснаха на живо дебатите по законопроекта.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993