Нито ВМРО, нито "Левицата" са поканени или искат да са част от патриотичния фронт на БСП

България 03.12.2023 18:00 Снимка: ДНЕС+

Нито ВМРО, нито "Левицата" са поканени или искат да са част от патриотичния фронт на БСП

ВМРО не е получавала официална покана и не е водила разговори за участие в политическия проект на БСП, съобщават от партията.

Те потвърждават, че теми като членството на Македония в ЕС, Истанбулската конвенция, Зелената сделка и други са важни за тях и цялото българско общество. От ВМРО обаче отбелязват, че "като изразители на автентичния български патриотизъм имаме собствен път на развитие и ще предложим свой проект за обединение на патриотично-консервативните сили в България".

Отделно, от Изправи се България също излязоха с позиция относно коментарите на Корнелия Нинова, че БСП няма да се коалира с формациите от "Левицата", част от която е и ИБГ.

Те подчертават, че нито в ИБГ, нито в Левицата са обсъждани варианти за коалиране с партията на Нинова и уточняват, че виждат обединението вляво като съюз между единомислещи формации, които "не залитат по краен национализъм, нито допускат централизирано, авторитарно ръководство от севернокорейски тип".

Според тях хората очакват не поредно партийно строителство на политически Франкенщайни, а многообразно ляво, включващо зелени, правозащитни, граждански организации и идейни течения.

Според председателя на формацията Мая Манолова ляво обединение ще има и без Нинова, като то трябва да даде решения на реалните проблеми на обикновените хора и да се противопостави на сглобката на национално ниво.

Действително от БСП обявиха в средата на седмицата, че работят по сформирането на нов "ляво-центристки патриотичен блок", като са започнали разговори със съмишленици. Инициативата бе представена като продължение на успехите, отчетени от социалистите на местните избори, макар и без посочване на конкретни имена на политически субекти, с които ще си партнират. 

Въпреки това от ВМРО, а и от Левицата вече се разграничиха.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161