Нинова за конфликта НАТО-Русия: Няма позиция на правителството, всичко казано до тук са лични мнения

България 23.01.2022 15:39 Снимка: ДНЕС+

Нинова за конфликта НАТО-Русия: Няма позиция на правителството, всичко казано до тук са лични мнения

„Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия“, заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова по повод напрежението НАТО-Русия и конфликтът в Украйна, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Друг въпрос също стои на дневен ред – напрежението по оста НАТО-Русия и конфликтът в Украйна. Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет“, допълва Нинова.

„Искам да е ясно едно – този въпрос не е дискутиран в Министерски съвет и няма решение на правителството. Всички изразени дотук мнения са лични мнения“, допълва соцлидерката.   

„Ние вчера не заявихме позиция, защото днес имаме своя най-висок форум и е добре да обсъдим тук този въпрос. БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството на България в НАТО, това е факт. Но България е суверенна и независима държава и взима решенията си самостоятелно и вън от всякаква чужда намеса, независимо откъде идва. Ние не желаем да бъдем въвличани във война", подчерта Нинова.

„Настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатически средства. Искам да прочета какво е написано в коалиционното споразумение на настоящото правителство за взаимоотношенията ни с Русия. И също да помоля па партньорите да се придържат към текстове, които сме подписали всички заедно. В правителственото споразумение пише следното: „Възстановяване на диалога с Русия в рамките на политиката на Европейския съюз и развитие на равноправни отношение, основани на принципите на международното право. Сфери на сътрудничество с Русия: икономика, енергетика, туризъм, култура и образование. Подкрепа за Минския процес за дипломатическо разрешение на конфликта в Източна Украйна с мирни средства. Подкрепа в рамките на ЕС и НАТО за деескалация на противопоставянията в Черноморския регион.“ Това е от официалния документ на българското правителство за отношенията България-Русия", каза още Корнелия Нинова. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648