Нинова за 49-то НС: Нямаше променена мафия, а мафиотизирана промяна

България 30.04.2024 16:18 Снимка: ДНЕС+

Нинова за 49-то НС: Нямаше променена мафия, а мафиотизирана промяна

Приключва най-неморалният, институционалният и изчерпан вреден парламент в последните над 10 години. С такава оценка излезе в декларация от трибуната на Партийния дом лидерът на БСП Корнелия Нинова в последния работен ден на 49-то Народно събрание.

Морално вреден, защото промяната се прегърна със статуквото. Надеждата на българите бяха опропастени и излъгани, посочи Нинова. Не може да има променена мафия, а се получи мафиотизирана промяна, изтъкна тя.

Според нея парламентът е институционално вреден, защото мнозинството направило промени в Конституцията, с които се отнел българският национален суверенитет. Вместо съдебна реформа се направили съдебна реформа, която задълбочи всички пороци в съдебната система. Съдебната реформа доведе до политическо овладяване на съдебната система. Промяна с тежки последици за години напред, притеснена е Корнелия Нинова.

"Всички това беше облечено в параван на евроатлантическо мнозинство. Евроатлантическият дух се изпари през комина, останаха скандалите, корупцията, меренето на регулатори, постове, схеми и скандали. Това е резултатът от този морално и институционално вреден 49-ти парламент", оцени Нинова.

Тя смята, че са се приели лобистки закони по съдържание, с най-ниска форма на законодателна култура с объркан малък и среден бизнес, несигурност и нестабилност за всяко семейство и човек.

БСП са доволни от работата си в 49-то Народно събрание. Нинова напомни, че БСП са внесли 19 закона, 180 предложения за промени в закони, 27 проекти за решения, три от които вотове на недоверие, 33 декларации от трибуната, 18 изслушвания на министри, над 70 публични прояви на брифинги и пресконференции. БСП нито за момент не отстъпила от обещаното към хората.

БСП от началото до края били и ще бъдат неотклонно, непоклатимо и на всяка цена борци срещу паралелната, дълбоката държава, задкулисието и договорките. БСП остава твърдо и упорито в борбата срещу паралелната държава и нейното пречупване могат да гарантира просперитет, а на българските граждани - достоен живот.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027