Нинова в остър спор с управляващите - обвини ги в лобизъм. Дава мобинтите оператори на КЗК и КРС

България 02.02.2024 12:26 Снимка: ДНЕС+

Нинова в остър спор с управляващите - обвини ги в лобизъм. Дава мобинтите оператори на КЗК и КРС

„Днес ще внесем сигнал до Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе дали мобилните оператор, които прилагат еднакви клаузи не създават пречка пред правилата за свободна конкуренция. Второ ще внесем сигнал в КРС, които разглеждат и одобряват общите планове и договори на мобилните оператори. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в НС.

„Всички оператори вдигат цените, а потребителите нямат никаква възможност да се защитят освен през КЗП. Подозираме правителството в див лобизъм на гърба на хората постоянно”, добави Нинова.

Тя коментира, че цените на услугите се повишават автоматично заради инфлацията, но доходите не и запита къде на друго място го има това.

От трибуната в пленарната зала соцлидерката заяви:

„Както знаете, мобилните оператори обявиха намерението си да вдигнат цените – единият оператор с 4.7 %, другият с 9.5 %, третият все още изчислява с колко. Те се позовават на клауза в типов договор, която им дава възможност всяка година да повишават цените с ръста на инфлацията, официално обявен от НСИ. Тази клауза е неравноправна – хората са принудени да подписват такъв договор, без изобщо да имат възможност да договарят условия. Второ, когато го подпишат, след това, ако искат да го прекратят - трябва да платят неустойка“.

Лидерът на БСП отбеляза, че КРС е намалила таксите, които мобилните оператори плащат на държавата, но мобилните оператори увеличават таксите, които прибират от хората.

Министър-председателят акад. Денков и отвърна:

„Правителството не може да се намеси в работата на телекомите“.

Нинова отговори и на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че четворната коалиция не е сменила регулаторите по време на правителството “Петков”. Според нея Борисов “страда от амнезия” и напомни, че те са сменили ръководство на КЗП, но служебният кабинет ги е уволнил.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594