Нинова: Президентът манипулира за износа на оръжие за Украйна

България 09.05.2022 11:39 Снимка: ДНЕС+

Нинова: Президентът манипулира за износа на оръжие за Украйна

Обикалях с Радев села и паланки, сега реакциите му ме изненадват, обиди се министърът

„Износите на оръжие по държави са сключени от служебните кабинети на Румен Радев. Недоумявам как може да говори”, каза министър Корнелия Нинова пред бТВ като даде списък със 130-те сделки за износ, сключени след началото на войната.

„Намирам думите му за манипулация и се изненадвам, защото той е интелигентен човек. Той е главнокомандващ. Не можеш да внушиш, че в момента БСП или аз лъжем левите хора и изнасяме оръжие, при положение, че знаеш твоите правителства с кого са сключвали договор и че няма нито един патрон наистина за Украйна или Русия”, добави тя.

Нинова определи Русия като приятелска към нас държава. Допълни, че лично тя и БСП имат отговорност Радев да е президент. 

„Никой не го познаваше като политик, срещу мен застана цялата партия тогава, да не говоря, че и цялата държава, защото Бойко Борисов беше в силата си. Един месец съм обикаляла с него по села и паланки. Той не можеше политически да говори. Всичко това бяха усилия на членове и симпатизанти на БСП. Вторият мандат също така – издигаме, подкрепяме”, каза министърът. Тя поясни, че се изненадва от някой реакции и нападки на държавния глава особено към БСП

„Появяването му на паметник на едни хора, което взриви ситуацията в БСП, нападките му сега, срещу нас, че едва ли не ние сме виновни за изнасянето на оръжие… Все още се надявам да остане обективен в оценките си”, каза тя. 

Поясни, че продължава да твърди, че ПП са са отроче на Радев. 

„Сегашната ситуация ми е неясна, и интересна, и странна. Този общ екип – президентът Радев, Кирил Петков и Асен Василев, Стефан Янев, Мая Манолова, които тогава, така, на крилете на промяната, действаха заедно. Имаха два общи служебни кабинета. Сега там никой не говори с никого и всеки напада всеки. Манолова срещу Кирил Петков и Асен Василев, а тя тичаше из цялата държава, за да се снима с Кирил Петков, за да й прелее авторитет. Кирил Петков срещу Стефан Янев, Румен Радев срещу Кирил Петков. Това е странно, та те бяха заедно, и си даваха електорат и сила един на друг, а сега всеки е срещу всеки”.  

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648