Нинова пак готова да говори с Петков, ако ги покани за нов кабинет

България 24.06.2022 10:56 Снимка: ДНЕС+

Нинова пак готова да говори с Петков, ако ги покани за нов кабинет

Още не сме водили разговори. Ако ни поканят, ще участваме в разговорите. Това заяви в ефира на БНТ Корнелия Нинова, лидер на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в кабинета на Кикил Петков, в отговор на въпрос дали БСП вече са водили разговори с Петков за участие в евентуален нов кабинет в рамките на настоящото Народното събрание.

"Самото ни персонално включване, ако се стигне до там, трябва да се реши от нашия Национален съвет (НС). Тоест ще свикам колективния ни орган - Национален съвет", обясни тя.

По думите на Нинова е важно на такова заседание на НС на партията първо да се обсъди проект за коалиционно споразумение, а след това вече персонално да бъдат гласувани персонално министрите на БСП за новия кабинет.

Относно вота на недоверие, който свали правителството, от което и БСП успя да участва, тя коментира: "Математически мина. Смислово, мисля, че, повечето български граждани се надявам, че се убедиха, че мотивите за икономическа и финансова политика бяха абсолютно несъстоятелни."

В тази връзка тя изтъкна, че България е финансово стабилна, резервът на страната ни е над 9 млрд. при минимум по закон 4.5 млрд., дългът намалява от 33 на 30 млрд лв. и имаме икономически растеж за първото тримесечие на годината от 4% въпреки всички кризи. Корнелия Нинова допълни, че макроикономическите и финансовите показатели на страната ни са добри и е несъстоятелно в такъв момент да се иска вот на недоверие точно заради тези политики.

Истинските причини вероятно бяха други, предположи тя.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648