Николов: Вчера падна мощността на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

България 20.12.2012 12:56

Вчера падна мощността на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" до 600 мегавата заради спиране на циркулационна помпа, която е неядрената част. В момента се възстановява, съобщи изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Той участва в първата съвместна пресконференция на ръководителите на всички дружества от Български енергиен холдинг (БЕХ). Това е вторият подобен инцидент в АЕЦ "Козлодуй" за последните два месеца.

До края на ноември месец в АЕЦ "Козлодуй" са произвели над 14 млн. мегаватчаса електроенергия, уточни Николов. За 10-те месеца на годината дружеството има печалба от 152 млн. лева и се развива много добре, добави той. Инвестиционната програма до края на годината очакваме да се изпълни на 80%, а другите 20% ще бъдат прехвърлени за 2013 година, от порядъка на 200 млн. лева.

Има решение на МС за реализиране на 7-ми блок, създадена е нова компания, възложени са 3 договора за лицензиране на площадка, за предпроектно проучване и др. От общо 174 проверки на централата досега, тази година са приключили с 8 препоръки, 3 предложения и 9 добри практики. Нашата централа е между 10-те най-добри централи в света, похвали се Николов. Което означава, че с малки усилия ще постигнем най-добрите стандарти на МААЕ, добави той.

Към 30 ноември 2012 г. износът на електроенергия от България е паднал с 20%, заяви изпълнителният директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) Иван Йотов. Причината за това е общата стагнация на потреблението в региона, студеното време и фактът, че Гърция е в неблагоприятно положение. Общо износът към 30-ти ноември е 7 млрд. 700 млн. киловатчаса.

БЕХ има 12 млрд. 800 млн. лева активи, притежава капитал над 8 млрд. лева, брутните приходи за година са около 6 млрд. лева, разходите на дружествата са за около 3 млрд. лева, печалбата за 2012 г. ще е за около 36 млн. лева, отбеляза Михаил Андонов, изпълнителен директор на БЕХ. При неговото управление са създадени два екипа - единият за "Южен поток", другият - за "Набуко", изпълнени са за годината т.нар. екшън планове, както и най-необходимите дейности за гарантиране на сигурността на електроенергийната и газова системи на страната, отпуснати са вътрешнофирмени кредити за НЕК и др. В холдинга работят над 22 хиляди души, които са се справили, според него, добре със задачите си.

Андонов изрази надежда, че загубите на "Булгаргаз" ще започнат да се топят, за да постигнат след време положителен финансов резултат. Той се надява холдингът да стане оперативен, а не само да чака дивиденти от дружествата, очаква успешното отделяне на ЕСО от НЕК, както и да приключи успешното либерализиране на енергийния пазар. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648