Николов: Компенсациите за газа за декември ще са 25% от сметката

България 17.01.2022 09:06 Снимка: ДНЕС+

Николов: Компенсациите за газа за декември ще са 25% от сметката

Министърът на енергетиката Александър Николов ще направи предложение към Министерски съвет компенсациите за високите цени на газа да обхванат и декември, както и януари 2022 г.

"Размерът на компенсациите за декември месец ще бъде приблизително 26 лева на мегаватчас или ще е 25% от размера на сметката, т.е. ако е 300 лева сметката на домакинството, 75 лева ще е помощта", заяви Николов пред BTV.

"За януари като сума и съотношение ще е по-висока - 42 лева за мегаватчас, показват разчетите ни, като това ще е една трета от общата стойност на фактурата на конкретния абонат", добави енергийният министър.

Той обясни, че идеята е да се компенсират в максимален размер декември и януари.

"На първо място искаме да освободим разполагаем доход в домакинствата много бързо, за да се прекарат следващите месеци по-леко и директно ще им бъдат компенсирани разходите към доставчиците", каза още министърът.

Предложението ще се внесе в Министерски съвет през следващата седмица.

Енергийният министър коментира и пътната карта на "Газпром", като заяви, че все още това е "мистичен документ". Официални писма са изпратени от дружествата, които комуникират с "Газпром".

Той заяви, че е говорено за допълнителни количества азерски газ:

"Срещали сме се с азерите за доставките на газ и компанията, която търгува с "Булгаргаз". Договорихме се да има възможност по-големи количества към България по време на отоплителния сезон, макар че има нормативни ограничения. Очаква се отговор, като е възможно чисто юридически да откажат, но са много по-важни дългосрочните отношения, отколкото флуктуацията на цената в кратък период от време", добави енергийният министър./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648