Николай Василев: Взимаме максимално големи дългове, правим големи разходи, имаме огромни дефицити

България 14.04.2024 08:28 Снимка: ДНЕС+

Николай Василев: Взимаме максимално големи дългове, правим големи разходи, имаме огромни дефицити

"България няма да фалира, но заради усилията на предишни правителства през годините, а не заради управлението през последните три години"

"Политиката на последния финансов министър може да се обобщи само с едно изречение - взимаме максимално големи дългове, правим максимално големи разходи, имаме огромни дефицити, нулеви реформи и колкото повече харчим, толкова по-добре“.

Това каза пред БТВ икономистът и бивш вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски - Николай Василев.

"През последните години държавата няма никаква икономическа политика или икономически дебат, има бюджетно-харчеща политика. Ако ме питате с какво ще запомня последните няколко години на хаос, безвремие и безкрайни скандали – единствено с разговори колко повече пари да се дават и на кого“, допълни Василев.

По думите му България няма да фалира, но заради усилията на предишни правителства през годините, а не заради управлението през последните три години.

"България беше изключително зле финансово, почти умряла и фалирала след кризата през 1997 г. Последваха много правителства, много отговорни финансови министри и бюджетни излишъци и от най-задлъжнялата държава в света станахме втората най-ниско задлъжняла държавата в Европа 2008-2009 г. и доскоро. През последните години тръгнахме обратно надолу по пързалката и ако продължаваме така, е въпрос на време да имаме проблеми“, посочи икономистът.

По думите му страната се занимава с безсмислени скандали като министри в служебния кабинет, партийни игрички, пачки и пудели, а проблеми като демографията и мигрантите чакат да бъдат разрешени.

По думите му следващото правителство трябва да постига бюджетни излишъци и да си постави програма за изпълнение, в икономиката и бизнесът да присъстват.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731