Николай Денков: Начинът да се решават проблемите е чрез преговори (Видео)

България 20.09.2023 10:41 Снимка: ДНЕС+

Николай Денков: Начинът да се решават проблемите е чрез преговори (Видео)

Вчера бяхме свидетели на два големи протеста с редица искания. Повечето от тях са свързани с проблеми, натрупани през последните много години. Искам да благодаря на преговорните екипи, че дойдоха, участваха в конструктивни разговори и именно благодарение на тях имаме решение. Това е начинът да се търсят решенията на проблемите -  чрез преговори от тези, които могат действително да променят нещата, заяви в началото на днешното правителствено заседание министър-председателят Николай Денков.  

Всички решения, взети вчера, и в областта на енергетиката, и в областта на земеделието съответстват на целите и приоритетите на правителството. Когато обсъдихме с колегите, се оказа, че решенията могат да бъдат взети така, че да защитават интересите на хората, да не променят целите на правителството, обясни Денков.

По думите му при преговори и двете страни печелят. "Няма нужда единият да бъде губещ. От взетите решения всеки има полза. Днес ще реализираме да бъдат отпуснати 63 млн. за зърнопроизводителите. Това е част от общата аграрна политика, ще ускорим максимално процедурите, така че тези средства да могат да се ползват от производителите", заяви премиерът. Той даде пример и с решението за спиране на вноса на слънчоглед, така че да се реализира продукцията на българските земеделци, а от друга страна да осигурим необходимата суровина.

Вчера в разговорите видяхме, че напрежението е отражение на огромно недоверие в политическата класа, защото тези хора са лъгани много пъти през годините, добави Денков. По думите му упреците не са директно към сегашното управление, а са общо към политическата класа. Затова нашето правителство ще приема конкретни ангажименти, само когато може да ги изпълни. Те ще са оформени като писмени документи, обясни той. 

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482