Никола Куташки: Стотици малки фермери са застрашени от фалит

България 16.11.2023 11:42 Снимка: ДНЕС+

Никола Куташки: Стотици малки фермери са застрашени от фалит

Организатори на фермерски пазари и изложения от различни места в страната са силно притеснени от заповедта на БАБХ за забрана на пазари за всички видове домашни животни и птици. Според тях забраната, за която "24 часа" писа, застрашава поминъка на хиляди малки родни производители сред които производители на месни и млечни продукти и яйца.

Разбираме, че и у нас има разпространение на заболявания, опасни за животните, но сме на мнение, че животинските продукти, които произхождат от официално регистрирани производители със стриктно контролирано производство, са неправомерно и неаргументирано поставени в обхвата на текста на тази заповед, неограничена във времето.

Това каза за "24 часа" Никола Куташки от организаторите на варненския пазар.

Птичият грип няма нищо общо с производство на млечни продукти, смята Куташки, който определи заповедта като нелепа. Той смята, че тя би коствала поминъка на много малки производители и изрази съмнение, че тази мярка по-скоро ще доведе до създаване на тенденция за продажба на животински продукти на нерегламентирани места.

Те са изпратили писмо до директора на БАБХ, министър-председателя, министъра на земеделието и храните.

В него те изразяват пълно несъгласие с включването на продажба на продукти от животински произход на пазарите в страната въз основа на цитираната заповед.

Включването на тази категория стоки в нея не е обосновано и обсъдено нито с потенциални потърпевши страни, нито е аргументирано пред широката общественост въз основа на констатации, наблюдения или обективна експертна оценка. В допълнение, в разяснителната информация, качена на официалната страница на БАБХ, се твърди, че „действията имат и за цел намаляване на значителните икономическите загуби, които би претърпял бизнесът." Ограничаването предлагането на животински продукти чрез тази заповед със сигурност ще причини значителни икономически загуби за бизнеса, особено на законни регистрирани малки производители, за които реализацията на произведена продукция чрез подобни събития е основна или в някои случаи единствена възможност за пазарна реализация, се казва в писмото.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878