Независим орган: Извадиха следствието от прокуратурата

България 02.06.2023 14:14 Снимка: ДНЕС+

Независим орган: Извадиха следствието от прокуратурата

Националната следствена служба беше извадена от прокуратурата. С промените на второ четене то става независима структура и ще се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше водена от главния прокурор.   Предложенията за отделяне бяха направени от Петър Петров от „Възраждане“ между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект.

С измененията сега номинация за директор на следствието ще могат да се правят от не по-малко от трима от членовете на ВСС и от министърът на правосъдието. Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София – и следствена служба „София-град“.

Сериозен дебат предизвикаха промените.

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков напомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало още през 2009 г. По думите му така прокуратурата е образувала следствено-прокурорска съветска система.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата и заяви, че никой не е наясно какво гласува.  „Под формата на редакционни и технически поправки се пренаписва целият законопроект. Някакво ново мнозинство между „Възраждане“ и ГЕРБ пренаписва цялата съдебна реформа. Г-н Борисов гледа настрани... станете и го кажете!“, ядоса се Нинова.

Независимият депутат Радостин Василев също каза, че така законът се пренаписва и добави „Така се осра това Народно събрание“. Бившият правосъден министър Надежда Йорданова също се включи в дискусията като обясни, че това не било реформа и така се дава лош сигнал.

„В момента между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в Закона за съдебната власт - организационната структура на НСлС и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите“, каза Йорданова.

Станислав Балабанов пък отбеляза, че по време на гласуването на така важните реформи от ПП-ДБ ги няма половината. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ помоли колегите от ПП-ДБ и ИТН да не говорят от името на ГЕРБ. Доскоро бяхте в коалиция, отбеляза тя. 

За да се спре размяната на реплики и групите да обмислят решенията си председателстващият НС - Росица Кирова даде почивка.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583