Нели Куцкова: Арестът на Борисов беше грешка

България 31.10.2022 12:34 Снимка: ДНЕС+

Нели Куцкова: Арестът на Борисов беше грешка

„Арестът на Бойко Борисов беше грешка. За да арестуваш един човек, трябва да имаш определен обем доказателства. Арестуваш човек, ако има опасност да избяга и да се укрие или да извърши друго престъпление. Доказателствата подлежат на обсъждане, разследване, създаване на съответните актове, на обвинителен акт – не знам кой ще се заеме с тях. Това заяви бившият председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет, както и кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов на изборите 2001 Нели Куцкова в предаването „На фокус” по Нова телевизия.

„За едни хора има разследвания, за други – не. За кюлчетата на г-н Борисов, за кражбите на АМ „Хемус”… даде пример тя и обясни, че това е мъчително за самия човек и действа деморализиращо за обществото.

Когато е писана Конституцията никой не е предполагал, че може да се води дисциплинарно или наказателно постановление само за главния прокурор. Законите не се пишат за отделния човек”, подчерта тя.

 „Като гледам главния прокурор, виждам, че той е доста активен и няма сам да си подаде оставката. Никой главен прокурор не е проявявал такава активност. Не мога да тълкувам какви са му целите. Хубаво е когато действащи юристи ходят при децата и обясняват работата в съдебната система. Това се прави от години, от Съюза на съдиите го правим от години, бяхме ушили детски тогички”, каза бившият шеф на Съюза на съдиите в България.

Относно поведението на Гешев тя бе категорична, че се опитва да си прави пиар на фона на мъката на пострадалите. „Цинично е и е голям грях пред камерите да се среща с родителите на загинало дете. Подобни срещи пред камерите с роднини на жертви правеше и Цветан Цветанов. Голям грях е и ще си го понесат един ден – не може да си лъскаш имиджа с майчини сълзи”, смята Куцкова.

Относно поисканите дълбоки реформи в правосъдието през тази седмица и от Венецианската комисия, съдията изтъкна като положителен знак, че настоящият министър на правосъдието (Крум Зарков) е запазил екипа на ведомството.  

„Той продължи работата – на фона на всички тези раздори това прави изключително добро впечатление”, каза тя и уточни, че не го познава лично.

„В Страсбург ни осъдиха по делото Колеви срещу България близките на бившия прокурор Николай Колев, който беше убит през 2002 г. – години вече не изпълняваме това решение. Хубаво е, че има и натиск отвън, каза още Нели Куцкова.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147