Некоректни данни провалиха референдума за преустройството на парк „Бачиново” в Благоевград

България 10.01.2023 20:19 Снимка: ДНЕС+

Некоректни данни провалиха референдума за преустройството на парк „Бачиново” в Благоевград

„В подписката за референдум, касаещ „Бачиново“, има изключително много некоректни данни! Всичко се оказа една шарлатания, подкрепена институционално от бившия областен управител, ще сезирам КЗЛД и Прокуратурата”. Това заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов след като стана ясно, че около 1/3 от събраните подписи за допитването са невалидни и то няма да се проведе. Референдумът щеше да пита гражданите дали община Благоевград да изтегли инвестиционен заем от над 17 млн. лева, за да построи нов аквапарк със спа център и да благоустрои парка.

„Сред подписалите се има лица с непълни лични данни, непълнолетни лица, лица с правни ограничения, хора, които не са български граждани и др. В списъците фигурират включително и покойници, показва проверка на ГРАО”, пишат от Общината. 

„Оказва се, че събирането на подписи от Инициативния комитет е една шарлатания, хората бяха лъгани и се радвам, че фактите излязоха наяве. За пореден път се доказа, че тази групичка не се е отдала на кауза в полза на този град, а напротив – посветила се е на това да пречи на развитието му. Ако същите тези хора не бяха намерили институционалната подкрепа на бившия областен управител и настоящ зам.-министър Николай Шушков, който също спря всички важни стратегически проекти за развитието на община Благоевград, спокойно можеше сега да сме в изпълнение на един стойностен проект, който щеше да завърши в следващия мандат“, коментира Стоянов.

Необходимият брой подписи за задължително провеждане на референдум е 10% от хората с постоянен адрес на територията на Община Благоевград или 9365 души.

Кметът заяви, че ще сезира Комисия за защита на личните данни и Прокуратурата, за да бъде установено дали не е злоупотребено с личните данни на хората.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364