Не били изключени още едни избори

България 26.07.2021 14:18 Снимка: ДНЕС+

Не били изключени още едни избори

Популизмът неизбежно ще си пробие път в този парламент. Никой не е свалил от дневния ред още едни избори. Това заяви пред БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации.

"Не смятам, че изборите са страшна прокоба. Демокрацията през избори изкристализира процесите и изважда големите проблеми вътре в партиите", обясни тя.

По думите й е очевидно, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. "Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство", каза Танчева.

Според нея от изнесената информация за преговорите между различните партии и консултациите с президента Румен Радев става ясно, че само ДПС не гледа в общата посока. ДПС като че ли сред приоритетите си не поставят дълбока реформа в съдебната система или поне онова, което те наричат тяхната интерпретация на дълбоката реформа.

"Общо взето включва Лозан Панов да бъде по някакъв начин наказан, грубо казано", коментира Весислава Танчева.

По думите й ситуацията към ДПС в известен смисъл е иронична - те са поканени на преговорите заради очакванията на избирателите за национално отговорни разговори.

От "Демократична България" и от БСП са си написали домашното, каза Танчева. Вероятно ще се намери начин трите т.нар. протестни партии да намерят повече допирни точки, отколкото с тях има БСП например.

Тя е категорична, че част от дълбоките реформи изискват конституционно мнозинство, за което са нужни и преговори и с ДПС.

"От комуникационна гледна точка последните два месеца от съществуването на партия ГЕРБ за мен са абсолютно катастрофални", каза Танчева. "Грубостта в поведението на лидерите им и упоритото повтаряне на несъстоятелни опорни точки, независимо от това от чия уста излизат. Ако продължават в същия дух, вероятността да се върнат на бял кон начело с лидера си, е все по-малко възможна", каза Танчева.

Тя смята, че все повече хора ги разпознават не просто като лошото момче на терена, като кварталния бандит, а като - "о, ужас, как сме допуснали това 12 години на власт".

Тя смята, че хората не си дават сметка как точно работи политиката, как работи демокрацията и демократичната държава. Последните 12 години не им дават пример в това отношение, каза тя. Разковничето за диалог е в това, което е полезно за обществото, то обаче не може да се случи днес, смята тя.

Весислава Танчева е убедена, че са нужни дълбоки реформи, за да може промените да бъдат факт не след 5 поколения. "Управляващите коалиции ще трябва да се натоварят с отговорността да свършат неща, които най-вероятно избирателите им няма да харесат", каза тя./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448