Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

България 29.11.2021 11:11 Снимка: ДНЕС+

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Защо да ваксинираме децата? Отговорът е елементарен - за да бъдат здрави. Иначе ги обричаме на интубация, смърт, дълготрайно боледуване. Това заяви за БНТ епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Тя подчерта, че оставим ли децата неваксинирани, ги обричаме на заразяване. По нейни думи те изграждат много по-бързо имунитет, отколкото възрастните.

Според Бацелова обаче броят на ваксинираните деца у нас е малък.

Тя изрази надежда бързо да бъдат доставени детските флакони и Министерството на здравеопазването бързо да реагира. Епидемиологът подчерта, че възнамерява да ваксинира и собствените си деца.

Тя обясни, че детските флакони са по-различни заради дозирането. Те ще бъдат и с по-различен цвят на капачката, за да може това да ги отличава от тези за деца над 12 години.

Относно новия вариант на COVID-19 Бацелова призна, че е притеснителен, не може да се каже дали ще доминира над делта варианта, но има такива опасения.

Епидемиологът поясни, че при него се наблюдават доста промени. Все още обаче не можело да се каже дали ще има пробив при ваксините, фармацевтичните компании в момента правят проучвания.

Най-лошият вариант е да се върнем в изходна позиция - тоест да започнем отново ваксинирането с добавен компонент, посочи тя.

Бацелова бе категорична, че има смисъл от бустерната доза. Тя препоръча хората, при които са минали 180 дни от втората доза, изобщо да не чакат и да не си правят тест за антитела, а да се ваксинират.

По отношение на ваксинираните с еднодозова ваксина епидемиологът посочи, че ако са минали 6 месеца, могат да си поставят бустерна доза с РНК ваксина.

След 10 години няма какво да се случи от ваксините, тъй като нашият организъм е доста умен и нямаме дългосрочни ефекти, увери тя./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448