Настимир Ананиев настоя за пълен одит на инфраструктурните проекти

България 28.11.2021 16:23 Снимка: ДНЕС+

Настимир Ананиев настоя за пълен одит на инфраструктурните проекти

"Доказа се, че има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища". Tова заяви депутатът от "Продължаваме промяната" и пътен експерт Настимир Ананиев пред БНТ.

По думите му големият брой жертви на "Струма" е вследствие на пожара в автобуса. Според Настимир Ананиев има някаква допълнителна причина за трагедията, защото нафтата много трудно може да бъде запалена, не е като бензина.

"Пътната безопасност трябва да е приоритет, не може след трагедии да реагираме. Какво е станало на "Струма", ще каже следствието. Като експерти можем да даваме различни версии - виждате, че доста бързо излязоха с различни хипотези, че най-вероятно има комплекс от причини, свързани и с маркировката, и със сигнализацията, и елемент на човешка грешка", каза той.

Според него при сблъсъка предното стъкло на автобуса също се е счупило. "Трябва да се види тази версия за акселератор, защото много малко хора са успели да се спасят. Както казах, трябва да реагираме преди трагедиите с конкретни действия", заяви Ананиев.

На преговорите за кабинет в сектор "Транспорт" също е обсъдено, че трябва одит на големите инфраструктурни проекти - как са били строени, спазват ли се безопасността и проектирането на пътищата. "Две години работи Държавната агенция по пътна безопасност. Те направиха един много хубав доклад в началото, в който признаха, че 2/3 от хоризонталната маркировка е незадоволителна, а сега прокуратурата ще възлага проверка дали маркировката отговоря на стандартите. Щом агенцията е казала, че 2/3 не е задоволителна, значи около 80-90% от цялата маркировка не е задоволителна и ние, шофьорите, виждаме това", коментира експертът.

Агенцията трябва да има координиращи функции между институциите, които отговарят за пътната безопасност, а ГЕРБ записаха, че това ще бъде просто едно аналитично звено, което да пише доклади, каза още Ананиев./БНТ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648