Напрежение между премиер и президент и пред Паметника на Апостола

България 19.02.2024 21:37 Снимка: ДНЕС+

Напрежение между премиер и президент и пред Паметника на Апостола

С думите си за "ротация на ценностите" и "брокерите на несвобода" Румен Радев възмути Николай Денков

Президентът Румен Радев не пропусна да укори управляващите и със словото си пред Паметника на Васил Левски по време на поклонението за 151-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата.

Докато говореше за почитта на поколенията пред Дякона, Радев направи препратки към днешната власт.

"В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета Левски изглежда болезнено невъзможен", намекна президентът по адрес на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, като обвърза властта и със случая на убития търговец на влияние в съдебната система, по прякор Нотариуса.

Радев продължи с алюзиите и паралелите, без да назовава поименно изпълнителната власт и мнозинството.

"Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, думите му не радваха себелюбивите, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи - понякога горчиви, но винаги необходими, и тогава, и сега", заяви още президентът.

Радев укори и онези, "които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Не, пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела".

Премиерът Николай Денков пък разпозна адресата на посланието на Румен Радев. Денков, който по време на церемонията беше редом до президента, коментира пред медиите след това, че не е било времето и мястото за тези думи на президента.

"Тази игра на думи, мисля, че беше много неподходяща днес", отговори премиерът на въпрос съгласен ли е с казаното от президента Румен Радев в словото му, че живеем във "време на ротация на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода".

"Помислете за това, което чухме като цитати на Левски тази вечер - равенство, свобода, европейско развитие. Нищо не се е променило, просто не сме там, където той е искал да бъдем - затова трябва да се борим", добави Денков, цитиран от БТА.

"Принципите, които той декларира и които казва, че трябва да спазваме, са били изключително неочаквани за неговото време", посочи Денков и допълни, че това е било "времето на монархиите, в което едни народи са опитвали все още да владеят други народи".

Веднага след словото на президента кметът на София Васил Терзиев пък отбеляза, че Левски е символ на обединението.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027