На фона на кризата в туризма, къщите за гости процъфтяват

България 12.08.2020 09:39 Снимка: ДНЕС+

На фона на кризата в туризма, къщите за гости процъфтяват

Въпреки COVID кризата и спадът в турзима, къщите за гости работят с пълен капацитет.

Репортерска проверка на ДНЕС+ установи, че повечето от семейните места за настаняването край Еленския балкан са заети и през септември. Собствениците на къщите обясняват, че причината е във все по – предпочитаните отдалечени и малки места за почивка, където гостите няма да се притесняват от заразяване с Коронавирус.

Малките семейни къщи в балкана предлагат на почиващите сами да приготвят храната си, което е още един плюс за тях, защото може сами да контролират хигиената и качеството на приготвената храна. Цените са различни, може да се наеме цяла къща от 100 до 300 лева, с басейн и обширни зелени поляни, панорамни гледки и детски кътове, до легло в единична или двойна стая на цени от 15 до около 60 лева.

В същото време местата за настаняване в малките курорти предлагат до 50% по – ниски цени. Това са предимно малки хотели, чиито капацитет е зает не повече от 30 на сто, и то в разгара на лятото.

Катерина Иванова е резервирала къща край Трявна за 5 нощувки през септември. Казва, че за първи път тя и семейството ще почиват извън удобствата на хотелското настаняване. Организирали се компания и решили да отмарят в планината. До решението се стигнало като преценили, че единственият вариант да нямат други контакти с хора, е като се установят самостоятелно някъде.

Мнозина като Катерина са избрали тази опция за почивка и затова собствениците на къщи се радват на приходи, на пук на кризата. Всъщност превръщането на частен дом в къща за гости, с ниска категория, стана индустрия в много от малките планиски и морски курорти. Така къщите за гости, бунгалата и палатките са вариант за една безопасна лятна почивка.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286